The effect of shore characteristics on Fucus macroalgae on the West coast of Scotland - Ahonurmi, Amanda (2019)
Merien kivikkorantoihin vaikuttavat voimat luovat monipuolisen ja vaihtelevan ympäristön, missä voidaan tutkia suojaisuuden vaikutusta lajien kasvuun ja levinneisyyteen. Vuonna 2011, ennen Fucus spiralis -lajin alalajina pidetty Fucus spiralis var. platycarpus sai lajinimen Fucus guiryi. Laji on myös läheistä sukua lajille F. vesiculosus. Näiden kolmen lajin kokoa ja runsautta ei ole vielä verrattu niiden elinympäristön altistuneisuuteen. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella kuinka selkeästi nämä kolme lajia eroavat toisistaan Skotlannin länsirannikolla. Toisena tavoitteena oli verrata lajien vyöhykkeitä Skotlannissa eteläisen levinneisyysalueen vyöhykkeisyyteen Portugalissa. Tämän lisäksi tavoitteena oli selvittää kuinka rannan suojaisuus vaikuttaa lajien kokoon ja runsauteen. Suojaisuuden määrittämiseen käytettiin rannan kompassisuuntaa, kaltevuutta ja kasvualustaa. Aineiston keruuta varten käytettiin vuorovesivyöhykkeen yli kulkevia laskentalinjoja. Yksilöiltä mitattiin pituus, ympärysmitta ja varren paksuin kohta. Pituuden ja ympärysmitan avulla laskettiin yksilön tuuheus. Tulokseksi saatiin, että koon ja morfologian perusteella lajit on mahdollista erottaa toisistaan kyseisellä levinneisyysalueella. Eteläisen levinneisyysalueen vyöhykkeisyys on verrattavissa pohjoisemman alueen vyöhykkeisyyteen, vaikka vastaavaa kolmen lajin vyöhykettä ei löytynyt. Koon ja runsauden perusteella F. vesiculosus suosi suojaisempia rantoja, F. guiryi kasvoi samalla lailla suojaisuudesta riippumatta ja F. spiralis menestyi vaihtelevasti kummankinlaisilla rannoilla.