Tietojärjestelmähankinnan onnistuminen : yliopistojen tutkimustietojärjestelmähankinnat Suomessa - Kokko, Jenni (2019)
Tietojärjestelmähankinnoista on tehty useita tutkimuksia, mutta julkisista tietojärjestelmähankinnoista, saati tutkimustietojärjestelmähankinnoista tutkimuksia on vain vähän. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mitkä yleiset tekijät vaikuttivat yliopistojen viime vuosien tutkimustietojärjestelmähankintojen onnistumiseen. Aihetta tarkasteltiin hankinnasta ja käyttöönottoprojekteista vastanneiden näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin haastattelututkimuksena ja aineistoa käsiteltiin aineistolähtöisellä sisältöanalyysillä. Tutkimuksen tuloksena löytyi tutkimustietojärjestelmähankinnan onnistumiskriteerejä kaikista hankintaprosessin vaiheista, jotka ovat valmistelu, kilpailutus ja käyttöönotto. Keskeisiä tuloksia olivat tarpeiden ja tavoitteiden priorisoinnin ja analysoinnin merkittävyys, hankittavan tietojärjestelmän modulaarisuus yhteishankinnan onnistumisen mahdollistajana ja hankinnan myönteiset vaikutukset muihin organisaation tietojärjestelmiin esim. prosessien systematisoinnin ja tiedon laadun parantamisen näkökulmasta. Vertaamalla olemassa oleviin tutkimuksiin voidaan päätellä, että suomalaisten yliopistojen tutkimustietojärjestelmähankinnan onnistumiseen vaikuttavat pääpiirteissään samat tekijät kuin julkisten organisaatioiden tietojärjestelmähankinnoissa. Suomalaisten yliopistojen tutkimustietojärjestelmähankinnat ovat kuitenkin julkisten organisaatioiden tietojärjestelmähankintojen joukossa erityislaatuisia mm. opetus- ja kulttuuriministeriön vahvan ohjauksen takia.