Deciphering the antiviral mechanism of endophyte extract against coxsackieviruses B3 and A9 - Kivistö, Eetu (2019)
Enterovirukset voivat aiheuttaa nuhamaisten oireiden lisäksi vakavia, jopa kroonisia, sairauksia. Enteroviruksia vastaan ei ole saatavilla rokotteita, poliovirusta lukuun ottamatta. Antiviraalisia lääkkeitä on kehitettävä virustartuntojen hoitoa varten. Endofyyttiuutteet ovat mahdollinen tutkimuskohde, joista viruksia vastaan tehoavia aineita voisi löytää. Tässä tutkimuksessa tutkimme endofyyttiuutteita, jotka olivat aiemmin osoittautuneet tehokkaiksi coxsackieviruksia B3 ja A9 vastaan. Radioaktiivisia, 35S –merkittyjä viruksia luotiin koetta varten, jossa tutkimme uutteiden vaikutusta virusten kykyyn sitoutua solun pinnalle. Uutteilla ei havaittu olevan tilastollisesti merkittävää sitoutumista häiritsevää vaikutusta, mutta joissain tapauksissa ne lisäsivät sitoutumista. Sytotoksisuuskokeilla määriteltiin uutteiden vaikutus solujen elinkykyyn. Uutteet eivät osoittautuneet sytotoksisiksi. Soluja altistettiin uutteille ennen infektiota, jotta mahdolliset uutteiden vaikutukset solujen sisäisiin mekanismeihin selviäisivät. Tuloksien perusteella uutteilla ei ollut vaikutusta tällä tavalla. Vaikuttaa siis siltä, että tutkitut endofyyttiuutteet vaikuttavat suoraan viruspartikkeleihin ja täten estävät infektiota. Jatkotutkimukset uutteiden sisällöistä ovat suositeltuja ja ne voisivat tarjota lisätietoa niiden antiviraalisista mekanismeista.