Uraohjaajien osaaminen ja haasteet työelämän murroksessa - Lampi, Emilia Kristiina (2018)
Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää uraohjaajien tarvitsemaa osaamista sekä heidän kohtaamiaan haasteita työelämän murroksessa. Aihe on merkityksellinen, sillä työelämän ja urien muutokset ovat synnyttäneet tarpeen entistä yksilöllisemmälle uraohjaukselle läpi koko elämänkaaren samalla, kun uraohjaajien rooli on muuttunut. Osaamisen ja haasteiden tutkimuksella voidaan tunnistaa uraohjauksen kriittisiä kysymyksiä sekä lisätä ohjauksen laatua ja tehokkuutta. Tutkielman aineisto koostuu yhdeksästä avoimesta asiantuntijahaastattelusta, jotka analysoitiin luokittelevalla sisällönanalyysillä. Uraohjaajien osaamisen kulmakiviksi muodostuivat alan tuntemus ja soveltaminen sekä resilienssi ja metakognitiiviset kyvyt. Työn haasteet jakautuivat asiakasrajapinnan, uraohjaajien toiminnan sekä yhteiskunnallisen viitekehyksen haasteisiin. Asiakkaan vahvistaminen, teknologinen osaaminen sekä vuorovaikutusosaaminen nähtiin tärkeimpinä osaamisalueina, siinä missä haasteista korostuivat erityisesti asiakastilanteiden haastavuus, ammatillinen hajanaisuus sekä ohjaajan voimavarat. Tuloksista voidaan nähdä, että ne alueet, joilta tarvitaan osaamista, ovat osaltaan myös haasteita. Tulokset myötäilivät pitkälti aiempaa tutkimusta, mutta vastaavasti tässä tutkimuksessa erityisesti esiin noussut psykologinen osaamnen osana asiakkaan vahvistamista puuttuu aiemmista uraohjaajien osaamisviitekehyksistä kokonaan. Teeman korostuneisuus sekä osaamistarpeissa että haas- teissa heijastelee sekä työelämää että uraohjauspalveluiden tarvetta. Keskeistä on, miten uraohjaajat pystyvät tulevaisuudessa tukemaan merkityksellisiä urapolkuja ja kestävää elämänsuunnittelua, sekä samalla vastaamaan yhteiskunnan, yhteisöjen ja yksilöiden muuttuviin tarpeisiin.