Lastensuojelun asiakkaiden osallisuus asiakassuunnitelmissa - Nurmi, Tiina (2019)
Tutkimuksen tehtävänä on tarkastella entisten lastensuojelun asiakkaiden osallisuuskokemuksia lastensuojelun asiakassuunnitelmaneuvotteluista. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaisia osallisuuden kokemuksia entisillä lastensuojelun asiakkailla on asiakassuunnitelmista, miten he ovat kokeneet asiakassuunnitelmien tekoprosessin ja miten he ovat kokeneet heidän mielipiteensä ja ajatuksensa huomioiduksi. Haluan erityisesti selvittää lapsen osallisuuden kokemuksia tutkimuksen keskiössä olevilta entisiltä lastensuojelun asiakkailta. Lisäksi tutkimuksella selvitetään mitä keinoja asiakassuunnitelmaneuvotteluissa läsnäolevan lapsen osallisuuden vahvistamiseksi voidaan löytää. Aineisto koostuu lastensuojelun asiakkuudessa olleiden täysi-ikäisten nuorten viidestä tutkimushaastatteluista. Haastattelut toteutettiin kesäkuussa 2019. Lapsella tarkoitetaan tutkimuksessa lastensuojelun asiakasta, joka on alle 18 vuotias ja johon on kohdistunut lastensuojelun tukitoimia lastensuojelun asiakkuuden aikana. Tutkimuksen aineisto on kerätty teemahaastatteluilla. Aineiston analyysina käytin sisällönanalyysia. Tutkimushaastatteluista saatiin arvokasta kokemustietoa siitä, millainen on lapsen osallisuuskokemus asiakassuunnitelmaneuvotteluissa ja millaisia keinoja lapsen kokeman osallisuuden parantamiseen on olemassa. Tutkimustuloksista voidaan päätellä, että lapsen osallisuus toteutuu läsnäolona omissa asiakassuunnitelmaneuvotteluissa. Lapsen osallisuuden kokemus neuvotteluista määrittyy myös tunnekokemusten perusteella. Tutkimustulosten perusteella lapsi kokee asiakassuunnitelmaneuvottelut pinnallisiksi. Lapsen ajatusten ja mielipiteiden ilmaisuun vaikuttaa aikuisten läsnäolo. Lapset kokevat asiakassuunnitelmaneuvotteluissa ulkopuolisuuden tunteita, mutta iän myötä osallisuuden kokemus vahvistuu. Lasten kokemukset asiakassuunnitelmaneuvotteluista ovat myös yhteydessä ilmapiiriin ja ne muotoutuvat myönteisiksi tai kielteisiksi sosiaalityöntekijän ja lapsen välisen suhteen perusteella. Tutkimuksen perusteella lapsen osallisuuden kokemusta asiakassuunnitelmaneuvotteluista voidaan vahvistaa panostamalla lapsen ymmärryksen lisäämiseen, selkeyttämällä lapselle sijoituksen alkuperäisiä syitä, panostamalla neuvotteluiden myönteiseen ilmapiiriin sekä tapaamalla lasta henkilökohtaisesti asiakassuunnitelmaprosessin eri vaiheissa. Tutkimukseni vahvistaa lapsen henkilökohtaismisten merkitystä osana asiakassuunnitelmaneuvotteluprosessia.