Suunnittelutieteellinen tutkimus : mitä asiakkaan tulee tietää ketterästä ohjelmistokehitysprojektista? - Tuomisto, Atte (2019)
Ketterä ohjelmistokehitys on jo melko vakiintunut tapa tuottaa tietojärjestelmiä. Tästä syystä jokaisen ketterään ohjelmistokehitysprojektiin osallistuvan tulisi tietää, mitä ketterällä ohjelmistokehityksellä tarkoitetaan ja mitä siihen kuuluu. Projektiin osallistuvia osapuolia ovat kehitystiimi ja kehitettävän tietojärjestelmän tai muun palvelun tilaaja eli asiakas. Jotta asiakkaan edustajat voivat osallistua projektiin mahdollisimman hyvin, on heillä oltava riittävä tietotaito ketterästä ohjelmistokehitysprojektista. Tässä tutkielmassa tutkittiin, mitä asioita projektiin osallistuvan asiakkaan tulisi tietää ketterästä ohjelmistokehitysprojektista, jotta asiakas saisi riittävän tietotaidon kyseisestä aiheesta. Tähän vastaamiseksi ensin tutkielmassa selvitettiin, mikä on ketterän ohjelmistokehitysprojektin tyypillinen kehityskulku ja vaiheet sekä mitä tyypillisimpiä elementtejä ketterään ohjelmistokehitysprojektiin kuuluu. Näiden selvityksien pohjalta tutkielmassa toteutettiin suunnittelutieteellisen tutkimusmenetelmän vaiheita noudattaen artefakti, jolla pyrittiin koostamaan ne aiheeseen liittyvät asiat, joita asiakkaan tulisi tietää ketterästä ohjelmistokehitysprojektista. Tämän tuloksena luotiin asiakkaalle suunnattu ketterän ohjelmistokehitysprojektin prosessikuvaus, joka esittää asiakkaan kannalta olennaisimmat asiat helposti ymmärrettävään ja yksinkertaiseen visuaaliseen ja kirjalliseen muotoon. Toteutettu prosessikuvaus arvioitiin asiantuntijahaastatteluilla, joista saatujen palautteiden perusteella prosessikuvausta kehitettiin edelleen. Tutkimuksen lopullisena tuloksena muodostettiin prosessikuvaus, jonka avulla projektiin osallistuvat osapuolet pystyvät perehdyttämään asiakkaan ketterään ohjelmistokehitysprojektiin ja varmistamaan asiakkaan riittävän tietotaidon sekä yhteisen ymmärryksen aiheesta ja siihen liittyvistä käsitteistä.