Ulappa-alueen pohjaeläinyhteisöjen paikallinen vaihtelu ja yhteys ympäristötekijöihin Saimaan Puruvedellä - Lahdenniemi, Jaana (2019)
Pohjaeläinyhteisöjen ja niihin vaikuttavien tekijöiden tunteminen on tärkeää järven ekologisen tilan, monimuotoisuuden ja luontotyypin arvioinnin kannalta. Ulappa-alueen pohjaeläinyhteisöjen vaihtelun on aiemmin todettu selittyvän erityisesti syvyysriippuvaisilla ympäristötekijöillä (lämpötila, happi, ravinnon määrä) sekä biologisiin prosesseihin liittyvällä spatiaalisella vaihtelulla. Tässä gradussa kartoitettiin ulappa-alueen pohjaeläinyhteisöjen paikallista vaihtelua Saimaan Puruvedellä. Tavoitteena oli tutkia ja mallintaa havaitun vaihtelun yhteyttä ympäristötekijöihin sekä sijaintiin järven sisällä. Aineistona käytettiin 54 paikalta (syvyys 5–60 m) Puruveden Hummonselältä Ekman-noutimella viitenä rinnakkaisena kerättyjä pohjaeläinnäytteitä, järven lämpötila- ja vedenlaatuprofiileja, pohjanlaatuluokitusta sekä sedimentin kuiva-aineen ja orgaanisen aineksen pitoisuuksia. Pohjaeläimistö koostui järven luontotyypille ominaisista taksoneista. Osittavan redundanssianalyysin (pRDA) perusteella pohjaeläinten yhteisökoostumusta selittivät eniten syvyys, lämpötila, avoimuus sekä sedimentin laatu (kuiva-aineen pitoisuus ja pohjanlaatuluokka). Lineaarisen regressioanalyysin perusteella taas yksilötiheyden ja taksonien runsauden vaihtelua selittivät parhaiten syvyys ja etäisyys mannerrannasta. Työssä saatiin uutta tietoa suuren vähähumuksisen järvityypin pohjaeläimistöstä sekä siihen vaikuttavista tekijöistä, ja tulosten perusteella voidaan ennustaa pohjaeläimistön lajiston, monimuotoisuuden ja runsauden järvensisäistä vaihtelua helposti mitattavien ympäristömuuttujien avulla.