Cross sections of exotic light nuclei - Louko, Jussi (2019)
Tässä pro gradu-tutkielmassa perehdytään kokeeseen, jossa eksoottisten 6He, 7−9Li, 10−12Be ja 14B ytimien vaikutusaloja 28Si, 181Ta ja 59Co kohtioihin, mitattiin 10–60 AMeV alueella. Tutkimuksen tavoitteena oli kerätä lisää dataa aiemmin havaituista poikkeavuuksista, näiden ytimien kokonaisvaikutusaloissa. Erityisesti mielenkiinnon kohteena olivat äkillisesti pienillä energioilla kohoavat vaikutusalat, tietyissä eksoottisissa helium ja litium ytimissä. Nämä poikkeamat ovat oletettavasti ytimien halo- ja klusteri-rakenteiden seurausta. Tuloksia voidaan käyttää tarkempien mikroskooppisten ydinmallien kehittämisessä. Lisäksi niitä on mahdollista hyödyntää uusien ja paremmin säteilyä kestävien puolijohteiden suunnittelussa. Tutkielman pääpainona on käytetty koeasetelma ja analyysimenetelmät.