”Tällaisesta toiminnasta saattaisi sivullinen päätellä, että asiat meillä ovat kohdallaan” : Yhdysvaltain kansalaisoikeusliike ja vähemmistöjen mediarepresentaatio The Guardianissa ja Helsingin Sanomissa 1964–1968 - Kempe, Jesse (2019)
Tutkielma käsittelee sanomalehtien The Guardian ja Helsingin Sanomat uutisointia Yhdysvaltojen kansalaisoikeusliikkeestä ja omien maidensa vähemmistöistä vuosina 1964–1968. Työssä tutkitaan, millaisia diskursseja vähemmistöistä puhuttaessa nousee esiin ja rinnastavatko lehdet Yhdysvaltain oikeuksia vaativat afroamerikkalaiset maiden omiin vähemmistöihin. Iso-Britannia ja Suomi tarjoavat molemmat hyvin omanlaisen kontekstin uutisoinnille, toisen ollessa entinen siirtomaavalta ja toisen taas väestön osalta verrattain homogeeninen. Tutkielma on sosiaalihistoriaa ja se tutkii sanomalehtien uutisoinnin luomia, ylläpitämiä ja haastamia diskursseja vähemmistöjen osalta. Kysymys kuuluu, ketkä saavat tällaisessa uutisoinnissa äänensä kuuluviin.