Strategisen johdon laskentatoimen menetelmien soveltaminen keskisuomalaisten PK-yritysten päätöksenteossa - Jakosuo, Hanna (2019)
Tässä työssä tutkitaan keskisuomalaisten PK- yritysten strategisen johdon laskentatoimen menetelmien hyödyntämistä päätöksenteossa. Tutkielman tarkoituksena on selvittää kyseiset menetelmät ja menetelmien tarjoamat hyödyt yritykselle. Samalla pohditaan yritysten strategian olemassaoloa, strategian tiedostamista yrityksen sisällä sekä strategian yhteyttä yrityksen päätöksentekoprosessiin. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Tutkimus on rakennettu kahden tutkimuskysymyksen ympärille, pohjautuen strategisen johdon laskentatoimen menetelmien sovellettavuuteen ja hyödyntämiseen yrityksen päätöksenteossa. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin haastattelua. Tutkimukseen haastateltiin kolmea markkinointialalla ja kolmea kiinteistösijoittamisen toimialalla työskentelevää johtajaa tai muutoin avainasemassa olevaa henkilöä Keski-Suomessa. Haastattelut toteutettiin kesä-elokuussa 2019. Teoriaosuus pohjautuu tieteelliseen kirjallisuuteen, oppikirjoihin sekä muihin artikkeleihin. Tutkimuksessa selvisi, että strategian olemassaolo on tärkeä osa yritystä keskisuomalaisissa PK- yrityksissä. Strategia ohjaa yritystä päätöksentekoprosessissa. Jokainen kuusi haastatteluun osallistunutta yritystä hyödynsivät strategisen johdon laskentatoimen menetelmiä. Tuloksissa selvisi myös se, että yritykset olivat lähtökohtaisesti halukkaita kokeilemaan uusia menetelmiä, jotta heidän päätöksentekoprosessinsa selkeytyisi tulevaisuudessa.