Suomen jalkapallon A-maajoukkueen kultaisen sukupolven pelaajien pelaajapolut - Holopainen, Sakari; Meriläinen, Tatu (2019)
Urapolkututkimus on Suomessa aloitettu määrätietoisesti vuonna 2011 suomalaisen huippu-urheilun kehittämiseksi ja sen nostamiseksi takaisin maailman huipulle. Toimivien urapolkujen luomista pidetään yhtenä isoimpana edellytyksenä huippu-urheilijoiden kasvattamiselle. (Huippu-urheilun muutosryhmä 2011, 4; Huippu-urheilun muutosryhmä 2012, 3.) Jalkapalloilijoiden urapolkuja on tutkittu kansainvälisesti (Güllich & Emrich 2014; Hornig, Aust, & Güllich 2016), mutta suomalaisten pelaajien pelaajapoluista on julkaistu vasta yksi opinnäytetyö (Puustinen & Viksten 2016). Tässä tutkielmassa tarkastelimme Suomen jalkapallon A-maajoukkueen kultaisen sukupolven (N=13) pelaajapolkuja digitaalisella kyselylomakkeella seuraavien kolmen tutkimuskysymyksen avulla: Kuinka paljon tutkittavien lapsuus ja nuoruusvuosien harjoittelu on sisältänyt organisoitua joukkueharjoittelua ja kuinka paljon omatoimista harjoittelua? Onko tutkittavien erikoistumisen ajankohta ollut yhteydessä pelaajauran menestykseen? Minkä laatuinen motivaatio tutkittavillamme on aktiivivuosinaan ollut? Tuloksia analysoidessamme käytimme keskiarvoja, keskihajontoja sekä parametrittomia testejä. Tuloksissa nousi esille pelaajien erikoistumisajankohdan ajoittuminen 12 ikävuoden vaiheille. Jalkapalloilijat olivat lopettaneet muiden lajien organisoidun harjoittelun viimeistään 16–19 vuoden iässä. Viikoittainen joukkueharjoittelun määrää oli noussut tasaisesti lapsuudesta kohti aikuisikää noin 3 tunnista aina 13 tuntiin asti. Omatoimista harjoittelua pelaajilla oli keskiarvoisesti ollut yli 10 tuntia viikossa aina 16-vuotiaiksi, jolloin joukkueharjoitusten määrä nousi keskimääräisesti 12 tuntiin viikossa. Kaikilla pelaajilla motivaatio oli pääsääntöisesti sisäisesti/integroidusti säädeltyä. Vaikka pelaajien vähäisen määrän takia tulokset eivät ole yleistettävissä, uskomme niistä olevan apua Palloliitolle tulevaisuuden pelaajakehitystyössä ja jalkapalloilijan pelaajapolun kehittämisessä.