Luottamuksen rakentuminen ja merkitys matalan hierarkian ICT-alan kasvuorganisaatiossa - Niskanen, Emma (2019)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää luottamuksen rakentumista ja luottamuksen merkitystä matalan hierarkian ICT-alan kasvuorganisaatiossa. Työelämä on hektistä, epävarmaa ja jatkuvasti muuttuvaa, joten luottamusta tarvitaan työnhakijoiden, työntekijöiden ja työnantajien näkökulmasta. Luottamuksen rakentumisen tutkimus on kuitenkin valitettavan puutteellista, eikä sitä ole tutkittu ollenkaan matalan hierarkian kontekstissa. Tutkimuksen aineis-to koostui HeRMo -tutkimushankkeen yhteydessä kerätyistä yhdeksästä haastattelusta, jotka on kerätty yhdestä organisaatiosta. Aineisto analysoitiin sekä ensimmäisen, että toisen tutkimuskysymyksen osalta konventionaalisella sisällönanalyysillä. Tutkimukseni kohdeorganisaatiossa luottamusta rakentaviksi tekijöiksi osoittautuivat perhemäinen työyhteisö, samanhenkisyys, vaikutusmahdollisuudet ja ICT-talon organisaatiorakenne. Varsinkin perhemäisen työyhteisön alaluokka, toimitusjohtajan asenne, osoittautui merkitykselliseksi luottamuksen rakentumisen kannalta. Luottamuksen merkitys näkyi voimakkaimmin yhtei-söllisyyden menettämisen pelkona, koulutuksen sallimisena toisille ja yhdessä työskentelyn helppoutena. Tulevaisuudessa olisi tärkeää tutkia muita pieniä, matalan hierarkian organisaatioita ja selvittää, millaisia luottamusta rakentavia erityispiirteitä niistä on löydettävissä. Luottamuksen rakentumista ja merkitystä tulisi tutkia myös laajemmin erisuuruisissa ja toisistaan eroavan organisaatiorakenteen omaavis-sa organisaatioissa. Luottamuksen vaikutuksia tulisi selvittää esimerkiksi esimiesten, työntekijöiden, ilmapiirin, tuottavuuden ja työhyvinvoinnin näkökulmista.