Ketterää alustataloutta vai (työ)elämän sivuluisua? : ravintolaruokalähettien todellisuudesta - Autere, Anna-Kaarina (2019)
Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää Suomessa digitaalisten alustasovellusten välityksellä toimivien ravintolaruokalähettien näkökulmia alustatyöhön. Digitaaliset alustasovellukset ovat kasvattaneet globaaleja online-työmarkkinoita ja uudelleenorganisoineet myös paikallista palvelutyötä mahdollistamalla työntekijöiden teknologiavälitteisen seurannan ja johtamisen. Suoritteiksi pilkottu alustatyö tehdään tarkassa algoritmiohjauksessa ja valvonnassa ennalta määrättyyn hintaan, mutta ilman työsuhteita ja se on yleisintä suuremmissa kaupungeissa asuvien nuorten aikuisten ja maahanmuuttajataustaisten keskuudessa. Alustatyön laajuutta ja merkitystä on vaikea luotettavasti mitata, mutta ilmiö on selvästi kasvussa: kun vuoden 2015 lopulla arvioitiin EU-maissa 100 000 henkilön tehneen alustatyötä, vuoden 2018 Eurobarometrin mukaan jo 6 % työikäisistä oli tuottanut alustavälitteistä palvelua. Osuus on kasvanut Euroopassa etenkin vaikean nuorisotyöttömyyden myötä, mutta myös siksi, että alustayrityksillä on erittäin matala rekrytointikynnys ja alustatöihin liitetty vapaus ja joustavuus vetävät työvoimaa puoleensa muita tarjolla olevia työmahdollisuuksia paremmin. Taustoituksena ovat keskeiset alustataloutta ja alustatyötä koskevat tutkimukset ja selvitykset. Alustatyötä on tutkittu pääasiassa survey-kyselyillä ja palvelualustoilla työskentelevien tavoittaminen laadulliseen tutkimukseen on todettu haasteelliseksi. Tätä tutkimusta varten kontaktoitiin lähettien käyttämällä viestisovelluksella 26 ruokalähettiä, joista vain kolme oli kiinnostunut osallistumaan haastatteluun. Tutkimuksen aineistona on em. lähettien haastattelujen lisäksi 29 digitaalisen median kotimaista julkaisua aikaväliltä 11/2015– 12/2018, joissa yhteensä 25 ruokalähettiä kommentoi työtään. Tutkimusmenetelmänä on teoriaohjaava sisällönanalyysi, jota ohjaavat vapauden ja joustavuuden, riskien ja osallisuuden käsitteet. Tutkimusaineiston valossa näyttää siltä, että alustatyön vapaus ja joustavuus ovat sidoksissa paitsi lähetin taustaan, elämäntilanteeseen ja uratoiveisiin, erityisesti alustayrityksen paikalliseen markkina-asemaan ja kilpailutilanteeseen, joiden myötä alustatyön taloudellinen riski konkretisoituu läheteille. Lähettien osallisuuden kokeminen on vähäistä ja osalla heistä voi olla huomattavaa stressiä liittyen työ- ja yksityiselämässä etenemiseen, kuten oman ammattitaidon kehittämiseen ja perheen perustamiseen.