Valta ja vapaus journalistin työssä - Nygård, Nina (2019)
Journalismin murros on ollut puheenaiheena jo vuosia. Mediatalojen taloudellinen tilanne on kiristynyt teknologian kehityksen myötä, mikä väistämättä vaikuttaa alalla olevien työnkuvaan. Kirjallisuuskatsaukseni tarkoitus on tutkia, mitä toimittajan vallasta ja vapaudesta on tutkittu aiemmin. Kartoitan tieteellisten tutkimusten ja artikkeleiden avulla, mikä on tilanne journalismin alalla. Kuvailevan kirjallisuuskatsaukseni tutkimuskysymykseni ovat: Onko toimittajalla vapaus kirjoittaa, mistä hän itse haluaa? Onko toimittajalla valta valita oma näkökulmansa juttuun? Miten toimittaja voi käyttää valtaa? Keskeisiä käsitteitä ovat journalismi, vapaus, valta ja totuudenmukaisuus. Kirjallisuuskatsauksessani kartoitettavat tutkimukset ja artikkelit ovat vuosilta 2009–2019, joista neljä päälähdettä vuosilta 2013–2016. Muodostin aineiston pohjalta kaksi pääteemaa: valta ja vapaus. Näiden kahden pohjalta kartoitin aiheita yksityiskohtaisemmin ja sain alateemoja tutkielmaani. Tutkielma osoittaa, että osalla journalisteista on mahdollista käyttää valtaa ja kirjoittaa omista juttuideoistaan. Osa journalisteista kokee tilanteen täysin päinvastaisesti. He kokevat, että kiristyneiden aikataulujen takia aikaa ei ole omille ideoille. Myös lisääntyneet juttuformaatit vähentävät journalistin mahdollisuuksia ideoida omia juttujaan. Kirjallisuuskatsauksessani kartoitan myös tapoja, joilla journalistilla on mahdollisuus käyttää valtaa ja vapautta omiin juttuihinsa, vaikka hän ei saisikaan valita itse jutun aihetta. Journalisti voi valitsemillaan sanoilla ja käsitteillä vaikuttaa jutun tekemiseen. Myös valitsemalla lähteet ja haastateltavat hän voi käyttää vapauttaan. Journalismin ala jatkaa muutostaan, niin kuin useammat muutkin alat, teknologian kehityksen myötä. Sain lisävahvistusta, että pysyäkseen mukana työelämässä kiihtyvässä vauhdissa muuttuvassa maailmassa on päivitettävä tietojaan ja taitojaan säännöllisesti.