Työntekijöiden näkemyksiä töiden automatisoinnista sekä heidän omasta asemastaan tulevaisuuden työelämässä - Lehtonen, Mikko (2019)
Tämä pro gradu tutkielma pyrkii kartoittamaan, kuvailemaan ja ymmärtämään laadullisesti, työntekijöiden näkemyksiä työtehtävien automatisoimisesta, sekä heidän omasta tulevaisuudestaan. Tutkimus keskittyy sellaiseen toimialaan, jonka ympärillä on ollut paljon spekulaatioita työtehtävistä, jotka tulevat katoamaan tulevaisuudessa osittain, tai kokonaan. Pyrkimyksenä on tuoda esiin työntekijöiden omia mielipiteitä ja mahdollisia toiveitakin heidän tulevaisuudestaan ja samalla arvioida kohdeyrityksen suoriutumista ohjelmistorobotiikan käyttöönotossa, henkilöstön näkökulmasta. Tutkimus on toteutettu laadullisesti ja sen aineisto on analysoitu käyttäen aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Haastatteluihin osallistui neljä ICT-alalla työskentelevään henkilöä saman tiimin sisältä, joiden työtehtäviä on automatisoitu ohjelmistorobotiikan avulla muutaman viimeisen vuoden aikana. Ajatus tutkimukseen lähti tutkijan henkilökohtaisesta kiinnostuksesta robotiikan ja työn automatisoinnin tulevaisuutta kohtaan. Aiheitta on tutkittu aikaisemmin lähinnä organisaation näkökulmasta, joten tarkoituksena oli tuoda mukaan kokemuksia yksilö tasolla. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että haastateltavat eivät olleet juurikaan huolestuneita omasta tulevaisuudestaan. Ohjelmistorobotiikka ja muut työtä helpottavat työn automatisoinnin keinot olivat hyvin tervetullut lisä heidän työhönsä, eikä sen työntehtäviin aiheuttamat muutokset huolestuttaneet. Ohjelmistorobotiikasta oli tullut osa työntekijöiden arkea, ja sille toivottiinkin jatkossa lisää hyödyntämisen kohteita, sillä kokemukset olivat ollut kaiken kaikkiaan hyvin positiivisia. Tutkimuksen tulokset olivat osittain linjassa aikaisempien tutkimusten kanssa. Poikkeuksena nostettakoon esiin se, että haastateltavat eivät olleet huolestuneita omasta tulevaisuudestaan, vaikkakin he olivat tietoisia työn automatisoinnin aiheuttamista potentiaalista muutoksista. He kritisoivat sitä, kuinka aihetta kärjistetään ajoittain uutisoinnissa, eivätkä kaikki olleet yhtä mieltä siitä, kuinka nopea mahdollinen muutos tulee olemaan. Tärkeäksi koettiin oma kiinnostus aihetta kohtaan ja tilanteen jatkuva seuranta.