Luokanopettajien kokemuksia tehostetusta tuesta - Lehtimäki, Minna; Saarikko, Jenni (2019)
Tutkielman aiheena oli tehostettu tuki kolmiportaisen tuen järjestelmässä osana inklusiivista koulua. Tarkoituksena oli pyrkiä kuvaamaan, ymmärtämään ja tulkitsemaan, millaisia kokemuksia luokanopettajilla oli tehostetusta tuesta ja millaisia kokemuksia heillä oli tuen arvioinnista. Tutkielman tarkoituksena oli myös selvittää luokanopettajien hyviksi kokemia käytännön keinoja tehostetun tuen toteuttamisesta. Tutkielma toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja sen tieteenfilosofinen lähtökohta oli fenomenologis-hermeneuttinen. Tutkimusaineisto koostui neljän luokanopettajan haastattelusta. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua teemahaastattelua. Aineisto analysoitiin Perttulan (1995) kuvaaman viisivaiheisen mallin mukaan. Analyysimenetelmä pohjautuu Giorgin kehittämään fenomenologisen psykologian metodiin. Tutkimustulosten mukaan luokanopettajat kokivat tehostetun tuen hyödyllisenä, vaikkakin sen selkiyttämistä toivottiin. Yhteistyö eri ammattiryhmien kanssa nähtiin merkityksellisenä tehostetun tuen aikana. Arvioidessaan tehostetun tuen vaikuttavuutta, opettajat osasivat hyödyntää keräämäänsä arviointitietoa vastaamaan yksilöllisesti oppilaidensa tarpeisiin. Tutkimuksestamme ilmeni tukiresurssien varsin vaihteleva saatavuus. Resursseja toivottiin lisää ja niiden kohdistamisen toivottiin olevan tarkoituksenmukaisempaa. Tutkimustuloksissa näkyi luokanopettajan työssä lisääntynyt erityispedagogisen osaamisen tarve, johon opettajakoulutuksen olisi vastattava.