An industry under transformation : the case of the Finnish banking sectors response to financial technology - Riihiaho, Matias (2019)
Pankit maailmanlaajuisesti ovat ulkoisten muutosajureiden aiheuttamassa murroksessa. Käsite finanssiteknologia (FinTech) on yleisesti ymmärretty sisältävän nämä muutosajurit, vaikka käsite on edelleen heikosti ymmärretty. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että yritykset, jotka eivät vastaa asianmukaisesti ulkoisiin muutoksiin, asettavat mahdollisesti itsensä vaaraan. Tässä tutkimuksessa pyritään selvittämään, miten pankit ymmärtävät heitä kohtaavia kontekstuaalisia muutosajureita, ja miten niihin on vastattu. Otokseen sisältyi kolme julkisesti noteerattua suomalaista markkina-arvoltaan vaihtelevaa vähittäispankkia. Teollisuusorganisaatiokirjallisuuden pohjalta tutkimus kysyy; mitä muutosajureita pankit kohtaavat ja miten ne ymmärretään, sekä mitä toimia pankit ovat toteuttaneet vastatakseen ulkoisen ympäristön tuomiin haasteisiin. Tutkimuksessa toteutettiin organisaatio- ja fintech-kirjallisuuskatsauksen perusteella puolistrukturoituja haastatteluja. Haastatteluja täydennettiin asiaan liittyvillä lehdistötiedotteilla, kauppalehden artikkeleilla ja pankkien vuosikertomuksilla viiden vuoden ajalta. Data analysoitiin käyttäen Gioiametodologiaa ja temporal bracketing -menetelmää. Analyysi viittaa siihen, että eri pankkien ymmärryksessä on suuria eroja koskien heidän ympäristössään tapahtuvia muutoksia. Tutkimuksessa havaittiin hyvin ristiriitaisia näkemyksiä Fintechin tuomien uhkien ja mahdollisuuksien suhteen. Tulokset viittaavat siihen, että Fintech ei ole vain yksittäinen muutosajuri, joka ajaa muutosta; pikemminkin se sisältää laajan joukon tekijöitä, jotka ajavat alan murrosta. Näitä ovat muun muassa kuluttajien käyttäytymisen ja sääntelyn muutos sekä kilpailun kiristyminen. Lisäksi tässä tutkimuksessa ehdotetaan, että muutokseen vastaaminen etenee seuraavassa järjestyksessä; i) muutosilmiön havaitseminen, ii) valmistelevat toimet ja iii) myöhemmät konkreettiset vastatoimet. Tulokset osoittavat, että vakiintuneet pankit sopeutuvat muuttuvassa ympäristössä olevaan epävarmuuteen, mutta sopeutumiseen vaikuttaa pankkien oma ymmärrys vallitsevasta tilanteesta. Voidaksemme tarkastella organisaation ymmärrystä muutokseen ja muutosajureiden vastaamisen välistä yhteyttä, lisää tutkimusta tarvitaan. Tuleva tutkimus voisi myös tarkastella, voiko tämän tutkimuksen löydösmallia replakoida.