Kukkapuiston kyyneleet : isän suru luutnantti Jaakko Antero Hörtsänän muistokirjoissa - Linkopuu, Henna (2019)
Pro gradu -tutkielmani sisältää sekä teoreettisen että luovan osion. Teoreettisessa osuudessa tarkastelen oriveteläisen maanviljelijä ja kulttuurivaikuttaja Hugo Hörtsänän surun käsittelyä pojalleen kirjoittamissa luutnantti Jaakko Antero Hörtsänän muistokirjoissa. Muistokirjat koostuvat teemoittain lähes kronologiseen järjestykseen kootuista muistelmista, päiväkirjamerkinnöistä ja kirjeistä, joissa isä purkaa poikansa kuoleman tuottamaa valtavaa tuskaa. Muistelmien ja kirjeiden lisäksi muistokirjat käsittävät erilaisia asiakirjoja, kuten koulutodistuksia, sotilasaikana saatuja arviointeja, lehti-ilmoituksia, valokuvia ja piirroksia. Tarkastellessani isän traumaattista kokemusta ammennan narratiivisesta kirjallisuudentutkimuksesta. Narratiivisessa lähestymistavassa kertomusten ajatellaan olevan ihmisille luontainen tapa luoda merkityksiä elämän erilaisille tapahtumille. Tutkimukseni kannalta tällainen näkökulma on luonteva, sillä tutkielmani keskiössä on elämäkerrallisesti koottu muistokirja. Narratiivisen tutkimuksen traditiona sekä keskeisenä tieteenfilosofisena lähtökohtana hyödynnän hermeneutiikkaa, sillä tulkinnan rooli nousee työssäni keskeiseksi. Käytän työssäni laaja-alaisesti myös tunteidentutkimuksen välineistöä. Työssäni pureudun isän traumaattiseen kokemukseen, oman pojan kuolemaan. Tarkasteluni kohteena ovat isän kokemat tunteet ja niiden välittyminen hänen kirjoittamassaan ja kokoamassaan aineistossa. Rinnastan ja vertailen havaintojani myös muihin elämäkerrallisiin, mutta myös kaunokirjallisempiin teoksiin. Luovana työnä olen tarkastelemiini muistokirjoihin ja muuhun tutkimuskirjallisuuteen pohjautuen luonnostellut historiallisen romaanin käsikirjoitusta. Tarkastelemani aineiston ja ennen kaikkea siihen sisältyvien tarinoiden kautta olen pyrkinyt tavoittamaan edes hitusen tekijän sielunmaisemaa ja löytämään kirjallisesta maailmasta häivähdyksen myös niistä todellisista tunteista, joita autenttinen elävä ihminen on todella tuntenut ja kokenut tekstejä työstäessään. Löytämäni olen pyrkinyt vangitsemaan omaan luovaan työhöni.