Suomiräpin ainokaiset : millä tavoin naispuoliset räppärit kokevat naiseutensa vaikuttavan heidän toimintaansa suomalaisessa rap-skenessä? - Järvinen, Johanna (2019)
Tutkimuksen tehtävänä on analysoida naispuolisten suomiräppäreiden kokemuksia heidän naiseutensa vaikutuksista suomiräpin skenessä toimimiseen. Keskeistä tutkimukselleni oli tuoda suomalaisen hip hop -tutkimuksen kentälle enemmän keskustelua sukupuolen ja räpin välisestä suhteesta paikallisessa kontekstissa. Tutkimuksen aineisto koostuu kolmesta vuosina 2016-2018 toteutetusta teemahaastattelusta naispuolisten suomiräppäreiden kanssa. Analyysimenetelmänä tutkimuksessa on käytetty teoriaohjaavaa sisällönanalyysia, jonka avulla on voitu testata teoreettisen viitekehyksen keskeisiä teemoja suhteessa aineistoon. Lisäksi toin esille aineistosta nousseita uusia teemoja, joita ei viitekehyksestä ole löytynyt. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä toimii Rosabeth Moss Kanterin (1977) ainokaisuuden teoria ja sen keskeiset käsitteet näkyvyys, polarisaatio ja assimilaatio. Lisäksi tutkimustani ohjaavat monet muut sukupuolentutkimuksen, sosiologian ja kriittisen kulttuurintutkimuksen kentillä kehitetyt teoriat. Uutena aiheena aineistostani nousi esille rohkaisun ja vaikuttamisen tematiikka. Aiempaa tutkimusta ja aiheen historiaa käsittelen monipuolisesti keskustelemalla aiheen keskeisistä käsitteistä ja käymällä läpi räpin historiaa suhteessa sukupuoleen globaalisti ja paikallisesti. Keskeistä tutkimukselleni oli myös tutkimuksen eettisyys, luotettavuus ja läpinäkyvyys, joihin liittyviä työkaluja käsittelen ja toteutan tutkimuksessani.