Aikaperusteisen toimintolaskennan soveltuminen luovan alan projektiliiketoimintaan - Jokinen, Joonas (2019)
Tutkielmassa kehitettiin kohdeyritykselle aikaperusteinen toimintolaskenta kustannusperusteisen hinnoittelun tueksi ja kannattavuuden parantamiseksi. Mainostoimiston liiketoiminta muodostuu asiakasprojekteista, jotka ovat keskenään hyvin erilaisia niiden keston ja liikevaihdon suhteen. Projektiliiketoiminnassa toistuvien rutiinien määrittely on haastavaa, koska jokainen projekti on asiakkaan tilaama ainutlaatuinen kokonaisuus. Kustannuslaskentajärjestelmän avulla yritys voi seurata eri projektien kustannuksia ja kannattavuuksia. Tutkimus toteutettiin konstruktiivista tutkimusotetta noudattaen, sillä konstruktion tarkoituksena on ratkaista käytännön ongelma yhdessä tutkimuskohteen edustajien kanssa. Tutkimuksen aineistona toimi kohdeyrityksen tuloslaskelma, tuntikirjausjärjestelmä, palkka-aineistot, tarjouslomakkeet sekä toimitusjohtajan ja henkilöstön haastattelut. Havainnointia, epävirallisia keskusteluja sekä yrityksen sisäistä materiaalia hyödynnettiin myös tutkimusprosessissa. Mainostoimiston kustannuksista valtaosa muodostuu henkilöstökustannuksista, minkä takia henkilöstökustannusten luotettava kohdistus eri toiminnoille on tärkeätä. Henkilöstökustannusten kohdistuksessa hyödynnettiin yrityksen tuntikirjausjärjestelmää. Tuntikirjausjärjestelmä muokattiin toimintolaskennan mukaiseksi, jolloin työntekijät voivat kirjata tuntejaan neljään ydinprosessiin sekä kahteen tukiprosessiin. Ydinprosessit koostuivat myyntiprosessista, esituotantoprosessista, tuotantoprosessista sekä jälkituotantoprosessista. Tukiprosesseiksi määriteltiin hallinto ja johtaminen sekä muut tukitoiminnot. Ydinprosesseja suoritetaan asiakkaita varten, kun taas tukiprosessit eivät liity suoraan asiakasprojekteihin. Resurssien kustannukset kohdistettiin eri prosesseille toimintolaskennan mukaisesti. Toimintokohdistimina käytettiin aikaa, joka saatiin tuntikirjausjärjestelmästä. Tuntikirjausjärjestelmästä saatiin tiedot eri toimintoihin käytetyistä ajoista jokaisen projektin suhteen.