Katsaus rakennekunnossapidon ja ennustavan analytiikan menetelmiin ja sovellutuksiin - Kariluoto, Antti (2019)
Tässä kandidaatintyössätutkittiin rakennekunnossapidon (SHM, engl. Structural Health Monitoring) ja ennakoivan kunnossapidon (PHM, engl. Prognostic Health Monitoring) menetelmiä ja sovellutuksia kirjallisuuskartoituksena. Erilaisia tekniikoita löytyi, joista osa käytti myös tekoälyä. Älykkäiden talojen suosion kasvaessa kyber-fyysisten järjestelmien, joihin SHM- ja PHM-järjestelmät kuuluvat, suunnittelun tärkeys kasvaa ja näiden merkinnässä pitäisi pyrkiä mahdollisuuksien mukaan järjestelmälliseen ja yhtäläiseen merkintä tapaan, mikä lisää kustannustehokkuutta. Rakennekunnossapidossa ja ennakoivassa analytiikassa on potentiaalia vähentää niin kutsuttua rakennusvelkaa ja helpottaa resurssien käytön ajoittamista. Suomessa on viimein tehostettu kiinteistö- ja rakennusalan digitalisoitumista.