Tietoturvapolitiikan luomisen taksonomia - Turunen, Samu (2019)
Tämä pro gradu -tutkimus käsittelee tietoturvapolitiikan luomista ja tarkastelee sitä systemaattisen kirjallisuuskatsauksen keinoin. Tutkimusaineisto on kasattu keväällä 2016 ja se käsittää vuosien 1999 – 2016 välillä julkaistut tieteelliset artikkelit. Tutkimuksessa kuvataan niitä metodeja, joilla tietoturvapolitiikka voidaan luoda organisaatioon joko tyhjästä tai vanhan tietoturvapolitiikan päälle. Tietoturvapolitiikan katsotaan tässä tutkimuksessa olevan ylätason dokumentti, joka ohjaa organisaation toimintaa tietoturvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä ja askareissa. Tietoturvapolitiikan luomisen keinoja havaittiin teemoitetusti olevan kolme: Riskien tunnistaminen ja hallinta, yleiset analyysityökalut ja organisaation tehtävät ja arvot. Aineiston perusteella yleisin tapa tietoturvapolitiikan luomiseen tieteellisessä kirjallisuudessa on organisaation keskeisten tehtävien ja tapojen havainnoinnin ja kartoituksen pohjalta tehtävä selvitys.