Platinan, palladiumin ja rodiumin selektiivinen talteenotto - Frimodig, Janne (2019)
Tämän Pro Gradu -tutkielman tarkoituksena oli perehtyä platinaryhmän metalleihin ja selvittää erilaisia tapoja hyödyntää erilaisista raaka-ainevirroista saatavia resursseja. Työn kirjallisessa osassa tutustuttiin platinaryhmän metallien esiintyvyyttä, jalostusta ja talteenottoa käsitteleviin aihepiireihin. Kokeellisessa osassa tutkittiin platinan, palladiumin ja rodiumin selektiivistä talteenottoa runsaasti nikkeliä ja kobolttia sisältävistä liuoksista. Tarkoituksena oli löytää näiden jalometallien erottamiseen yksinkertaisia ja kustannustehokkaita toimintamalleja. Tutkimuksissa hyödynnettiin useita erilaisia reagensseja aina puhtaista reagensseista funktionalisoituihin hartseihin. Käytetystä synteettisestä liuoksesta kyettiin tehokkaasti erottamaan palladium ja platina, jonka jälkeen liuokseen jäävä rodium voidaan erottaa liuoksesta esimerkiksi saostamalla.