Tekoälyn soveltaminen sisälogistiikan automaatiojärjestelmien ohjauksessa - Anttonen, Ville-Matti (2019)
Sisälogistiikka on osa organisaation logistiikkaa ja toimitusketjun hallintaa, jotka ovat keskeisessä osassa nykypäivän organisaatioiden toimintaa. Tehokas sisälogistiikan hallinta auttaa organisaatiota saavuttamaan etua kilpailijoihinsa nähden. Automaatiojärjestelmät, jotka korvaavat ihmisen tekemän manuaalisen työn koneilla, ovat yksi keino tehostaa sisälogistiikan toimintoja. Viime vuosien nopea kehitys tekoälyn eri teknologioissa ja niiden onnistunut soveltaminen useilla eri toimialoilla herättävät kiinnostuksen siitä, voisiko tekoälyn avulla parantaa myös automaatiojärjestelmien toimintaa sisälogistiikassa. Tämän tutkielman tavoitteena on tutkia kyseistä aihetta ja tutkimuskysymyksenä on selvittää, kuinka tekoälyä voi hyödyntää sisälogistiikan automaatiojärjestelmien ohjauksessa. Tutkielma tehdään toimeksiantona suomalaiselle sisälogistiikan automaatiojärjestelmiä valmistavalle yritykselle. Tutkimusmenetelmänä käytetään Design Science Research Methodology -prosessia. Tutkimuksen tuloksena syntyvällä artefaktilla arvioidaan tekoälyn piiriin kuuluvien geneettisten algoritmien sopivuutta ratkaisemaan tuotesijoitteluongelma yksinkertaistetussa portaalirobottivarastossa. Luotu artefakti osoittaa geneettisten algoritmien potentiaalin reaalimaailman automaatiojärjestelmissä, mutta niiden hyödyntäminen tuotantokäytössä vaatii vielä simulaation tarkentamista. Tutkielman tuloksena selviää myös, että tekoälyn käyttöä on pääasiassa tutkittu itseohjautuvia AGV-vaunuja tai korkeavarastoja käyttävissä automaatiojärjestelmissä. Näissä tutkimuksissa on käytetty muun muassa moniagenttijärjestelmiä, geneettisiä algoritmeja ja vahvistusoppimista. Kaiken kaikkiaan aihetta ei ole kovinkaan paljon tutkittu aiemmin. Tutkielma tarjoaa tiettävästi ensimmäisen kirjallisuuskatsauksen, jossa tekoälyn käyttöä olisi yleisesti tarkasteltu sisälogistiikan automaatiojärjestelmissä.