Expectations, objectives and use of digital marketing in Finnish ice hockey sponsorship - Case Liiga Oy - Rapola, Juha (2019)
Sponsorointi on elintärkeä tulonlähde useimmille urheiluorganisaatioille. Sponsorointi on siirtynyt jatkuvasti enemmän kohti yhteistyösuhdetta, jossa sponsoroinnin arvo luodaan yhteistyönä. Sponsorointitulojen takaamiseksi myös tulevaisuudessa, urheiluorganisaatioiden täytyy kehittää ja uusia tapoja sponsoroinnin arvon kasvattamiseksi. Teknologian ja digitaalisen median kehitys tarjoaa sponsoreille ja sponsoroiduille organisaatioille jatkuvasti uusia mahdollisuuksia sponsoroinnin hyödyntämiseksi. Sponsoroinnin tehokas hyödyntäminen vaatii sponsoreilta tarkkaan suunniteltuja tavoitteita sekä ymmärrystä digitaalisen median kanavista. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tuottaa tietoa, jota voidaan hyödyntää sponsoroinnin kehittämiseksi ja auttaa urheiluorganisaatioita kasvattamaan sponsoroinnin arvoa. Tästä syystä tutkimuksessa selvitettiin sponsoreiden sponsoroinnille asettamia odotuksia ja tavoitteita. Lisäksi tutkimuksen avulla pyrittiin tuottamaan tietoa sponsoreiden näkemyksistä digitaalisen median mahdollisuuksista sponsoroinnille sekä tämänhetkisiä digitaalisen median hyödyntämisen tapoja sponsoroinnissa. Tutkimuksen tulokset perustuvat kuuteen Liiga Oy:n sponsoreille toteutettuun haastatteluun. Tulokset osoittivat, että sponsoreiden odotukset ja tavoitteet olivat yleisesti melko pinnallisella tasolla ja sponsoroinnin päätavoitteena pidettiin yrityksen näkyvyyden lisäämistä. Kaikki sponsorit pitivät digitaalista mediaa ja digitaalisen markkinoinnin mahdollisuuksia erittäin tärkeinä, mutta digitaalisen median hyödyntämisen edistyneisyys vaihteli yritysten välillä huomattavasti. Resurssien puutos koettiin useissa yrityksissä suurimmaksi haasteeksi sponsoroinnille. Tulevaisuudessa sponsoroidut organisaatiot voisivat pyrkiä informoimaan sponsoreita erilaisista hyödyntämismahdollisuuksista. Yhteiset suunnittelutapaamiset ja yhteistyö hyödyntämistoimissa voisi kasvattaa sponsoroinnin arvoa molemmille osapuolille.