Nuoren tyypin 1 diabeteksen vaikutukset vanhempaan ja perheeseen sekä vanhempien kokemuksia nuorelle suunnatusta hyväksymis- ja omistautumisterapiaan pohjautuvasta interventiosta - Pulkkinen, Milja; Sarvi, Miia (2019)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin diabetesnuorten vanhempien kokemuksia diabeteksen vaikutuksista vanhempaan sekä perheeseen. Tutkimme myös diabetesnuorille suunnatun hyväksymis- ja omistautumisterapiaan pohjautuvan intervention vaikutuksia nuoreen, vanhempaan sekä perheeseen vanhemman näkökulmasta. Tutkimus on osa Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen keskussairaalan tutkimusprojektia sekä psykologi Iina Alhon väitöskirjatutkimusta. Tutkimukseen osallistui 41 diabetesnuorta, joiden vanhemmista 28 osallistui alkuhaastatteluihin ja 25 loppuhaastatteluihin. Nuoret osallistuivat interventioon, joka koostui viidestä noin kahden viikon välein järjestetystä tapaamisesta. Tulosten mukaan lapsen diabetes on lisännyt vanhemman kuormitusta ja huolta sekä heikentänyt vanhemman omaa jaksamista. Vanhemmat kuvasivat nuoren diabeteksen vaikuttavan myös perheen vuorovaikutukseen ja perheenjäsenten välisiin suhteisiin niin kielteisesti kuin myönteisesti. Vanhempien mukaan interventio lisäsi nuoren hoitomotivaatiota, kohensi nuoren mielialaa ja vaikutti nuoren psyykkiseen kehitykseen positiivisesti. Vanhempien mukaan sekä nuori että he itse saivat vertaistukea intervention kautta. Tulokset osoittivat vanhempien oman henkisen kuormituksen vähentyneen nuorelle tarjotun intervention myötä. Vanhemmat toivat esiin intervention vaikuttaneen myös perheen ilmapiiriin myönteisesti. Tutkimus osoitti, että kroonisesti sairaan nuoren hoidolla voidaan vaikuttaa myös muiden perheenjäsenten hyvinvointiin, mikä tulisi ottaa huomioon nuoren hoitoa suunniteltaessa.