The effect of different forest management regimes on the ecosystem services and biodiversity of Finnish boreal forests - Salokannas, Jenni (2019)
Talousmetsien hoito ja tasaikäisrakenteinen metsänkasvatus ovat muuttaneet metsien rakennetta, ja vähentäneet monien metsälajien elinympäristöjen määrää. Tämä yhdessä Suomen kasvaneen hakkuutavoitteen kanssa vaikuttaa negatiivisesti sekä metsien ekosysteemipalveluihin, että monimuotoisuuteen. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tutkia metsänhoitomenetelmien maisematason vaikutusta monimuotoisuuteen ja ekosysteemipalveluihin pitkällä aikajänteellä, sekä käyttäen laajempaa valikoimaa metsänhoitomenetelmiä kuin aiemmissa tutkimuksissa. Metsätiedosto simuloitiin SIMO-metsäsimulaattorilla 150 vuotta eteenpäin erilaisilla metsänhoitomenetelmillä, joihin sisältyi mm. yleisimmin käytettyjä tasaikäisrakenteisia metsänhoitomenetelmiä sekä eri-ikäisrakenteisia menetelmiä. Vaikutuksia arvioitiin ekosysteemipalvelu- ja monimuotoisuusindikaattoreilla, ja käsittelemättömiä metsiä käytettiin verrokkina. Tulosten mukaan metsänhoidon vaikutukset vaihtelevat indikaattoreittain. Puolukka, myytävät sienet, ja puutavara hyötyvät tasaikäisrakenteisesta metsänhoidosta, mutta muiden indikaattoreiden tapauksessa lempeämmät menetelmät, kuten pidennetty kiertoaika, harventamattomuus ja eri-ikäisrakenteisuus johtivat suurempiin indikaattoriarvoihin. Aina metsänhoidon negatiivisia vaikutuksia ei voitu lievittää, mikä korostaa suojelualueiden tärkeyttä, ja osoittaa monimuotoisuuden ja puun tuoton välisen ristiriidan. Metsänkäsittelymenetelmiä tulisi näiden tulosten perusteella monipuolistaa, ja vähemmän intensiivisten hoitomenetelmien käyttöä lisätä entisestään.