Kustannuslaskennan hybridisyys ja modulaarisuus : case-tutkimus - Kleimola, Iina (2019)
Tämän Pro Gradu -tutkielman tarkoituksena on tutkia kustannuslaskennan järjestelmän hybridisyyttä ja modulaarisuutta. Lähtökohtana tälle tutkimukselle toimi hybridikustannuslaskenta, jota joskus pidetään omana kustannuslaskennan päätyyppinä samoin kuin lisäys- ja jakolaskentaa. Tässä tutkimuksessa arvioidaan hybridisyyttä ja sen vaihtoehtona modulaarisuutta kustannuslaskennan järjestelmäpiirteinä. Tutkimuskysymyksinä ovat: Miten hybridisyys ilmenee yritysten kustannuslaskennassa? Ja miten modulaarisuus ilmenee yritysten kustannuslaskennassa? Tutkielman teoriaosuus koostuu kahdesta osiosta. Aluksi perehdytään kustannuslaskennan teorioihin ja muotoihin. Toisessa osuudessa tutustutaan lähemmin hybridiin sekä modulaarisuuteen termeinä sekä laskentatoimen järjestäytymiseen. Empiirinen osuus on toteutettu haastattelemalla kahden yrityksen controllereita heidän kustannuslaskennastaan. Haastattelut olivat teemahaastatteluja. Tutkimusosiossa käsiteltiin kustannuslaskentaa kahden yrityksen haastattelujen perusteella hybridisellä näkökulmalla. Molemmat yritykset käytiin läpi yksilöinä, jonka jälkeen niitä vertailtiin myös keskenään. Tutkimusosion lopuksi pohdittiin vielä modulaarisuutta yrityksien kustannuslaskennassa. Johtopäätökset päättävät työn pohtimalla hybridin sekä modulaarisuuden merkitystä laskentatoimeen ja vetämällä työn yhteen. Tutkimuksen tulosten perusteella hybridisyys on paljon läsnä yrityksen laskentatoimessa, vaikka haastateltavat eivät mieltäneet käyttävänsä hybridikustannuslaskentaa pääasiallisena laskentamuotonaan. Molemmissa tapauksissa laskentamenetelmistä löytyi viitteitä useamman kuin yhden kustannuslaskentamenetelmän käytöstä. Hybridikustannuslaskennan sijaan ilmiötä voidaan selittää tarkemmin kustannuslaskennan modulaarisuudella. Tutkimus osoittaa, että modulaarinen järjestelmä selittää paremmin hybridiä ilmiötä kustannuslaskennassa kuin hybridikustannuslaskenta.