Digitalisaation vaikutukset controllereiden rooliin suomalaisessa finanssialan organisaatiossa - Vartiainen, Laura (2019)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan digitalisaation merkitystä johdon laskentatoimen ammattilaisten eli controllereiden roolille suomalaisessa finanssialan organisaatiossa. Tutkimus keskittyy selvittämään, kuinka johdon laskentatoimen kannalta keskeisimmät digitalisaation implikaatiot, kuten data-analytiikka, toiminnanohjausjärjestelmät, robotiikka ja tekoäly määrittävät controllereiden roolia tutkimuksen case-yrityksessä OP Ryhmässä. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään, kuinka työelämän ja erityisesti controllereiden roolin nähdään kehittyvän tulevaisuudessa digitalisaation ja automaation myötä. Tutkimuksen aineisto koostuu seitsemästä puolistrukturoidusta teemahaastattelusta, jotka on kerätty osana Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun Strategy, Accounting and Leadership as Practice -hanketta. Tutkimusaineisto analysoidaan teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä hyödyntäen. Aikaisemmat tutkimukset ovat havainneet controllereiden roolissa tapahtuneen muutoksen niin sanotusta “pavunlaskijasta” “bisneskumppaniksi”. Useat tutkimukset kuitenkin myös toteavat, ettei tämä muutos ole vielä täydellisesti toteutunut. Tämä tutkimus havaitsee tämän saman muutoksen keskeneräisyyden pitävän paikkaansa myös OP:lla, sillä noin puolet controllereiden roolista koostuu edelleen menneeseen katsovien raporttien laatimisesta ja muusta rutiinityöstä. Noin puolet tehtävistä taas ovat enemmän johdon päätöksentekoa tukevaa analysointia. Digitalisaatio on osaltaan avustanut muutoksessa kohti bisneskumppaniroolia poistamalla tiettyjä käsin tehtäviä rutiinitehtäviä. Tutkimuksessa havaittiin kuitenkin, että vaikka finanssialan digiloikka onkin juuri nyt ajankohtainen keskustelunaihe, ovat erityisesti OP:n sisäiset järjestelmät vielä melko hajanaisia, eikä niistä saada juurikaan valmista analytiikkaa, mikä osaltaan hidastaa controllereiden siirtymää kohti bisneskumppanuutta. Digitalisaatioon liitettävät tulevaisuudennäkymät ovat kuitenkin pääsääntöisesti positiivisia, ja sen odotetaan vievän controllereiden roolia mielekkäämpään suuntaan.