"Valta maakunnille, mafiosot kaleeriin" : järjestäytyneen rikollisuuden hyödyntäminen italialaisessa federalistisessa diskurssissa kriisin vuosina 1991–1992 - Karkinen, Jaro (2019)
Tämän tutkimuksen aiheena on federalistinen diskurssi, joka nousi niin sanotun Italian ”ensimmäisen tasavallan” loppuvaiheessa vastustamaan keskitettyä valtiota kannattavaa ajatusta. Sen keskiössä on nousevien populistipuolueiden halu haastaa vanhaa poliittista järjestelmää sekä hyödyntää retoriikassaan niin paljastunutta poliittista korruptiota kuin myös Italian kulttuurista ja taloudellista jakautumista pohjoiseen ja etelään. Punaisena lankana tutkimuksessa kulkee järjestäytynyt rikollisuus, mafia, osana kilpailevien diskurssien kamppailua. Tutkimuskysymyksenäni on, millä tavalla federalistinen diskurssi hyödynsi järjestäytynyttä rikollisuutta vaatiessaan keskitetysti johdetusta valtiosta luopumista. Tarkentavina alakysymyksinä tarkastelen myös erityisesti sitä, mitkä olivat federalistisen diskurssin keskeisimpiä käsitteitä, millaista käsitteenmäärittelyä federalistit pyrkivät niiden osalta tekemään sekä millaisia metaforia ja tarinoita he hyödynsivät retoriikassaan.