Pelien ansaintamallien edellytykset ja vaikutukset - Karkee, Mikko (2019)
Tässä tutkielmassa käsitellään pelien ansaintamallien, erityisesti mikromaksumallin sekä tilausmaksumallin edellytyksiä ja mahdollisia vaikutuksia mallin soveltajan liiketoimintaan ja siitä saatuun tulokseen. Tutkielma käsittelee enimmäkseen pelimarkkinoita, mutta sivuaa myös ohjelmistoja ja muuta viihdettä. Tutkielma on tehty kirjallisuuskatsauksena sekä tieteellisiin lähteisiin ja kirjallisuuteen, mutta myös relevantteihin artikkeleihin ja verkkojulkaisuihin, jotka avaavat sisältöä selkeästi. Tutkielmasta käy ilmi eroja ansaintamallien välillä, mutta ei kuitenkaan päästä tulokseen siitä, onko jokin ansaintamalli absoluuttisesti parempi kuin toinen. Syitä mallien tuloseroille käsitellään tieteellisten artikkeleiden pohjalta. Näyttää siltä, että digitaaliset markkinat eivät hävitä fyysisiä markkinoita lähitulevaisuudessa, vaan hittituotteille on yhäkin paikka perinteisessä kivijalkamyymälässä. Tutkielman perusteella digitaalisilla markkinoilla käytetään yleensä joko kertamaksumallia, tai sosiaalisissa peleissä usein hybridimalleja, joissa yhdistyvät esimerkiksi mikromaksut sekä mainostulomalli.