Teknostressi videopeleissä - huvista uupumukseen - Palsa, Mikko (2019)
Peliala muuttuu muun maailman mukana kiihtyvää tahtia. Videopeleihin on tullut viime aikoina paljon erilaisia rahoitusmalleja ja pelinsisäisiä järjestelmiä, joiden on tarkoitus pitää pelaaja kiinni pelissä kauemmin. Tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia, miten, milloin ja miksi pelaaminen muuttuu huvista uuvuttavaksi ja lisääkö eksklusiivinen pelisisältö peliaddiktiota. Tutkittavaksi peliksi valittiin League of Legends, joka on erittäin suosittu ilmainen verkkopeli. Tutkittavaksi stressoriksi valittiin eksklusiivisuus, sillä yhä useampi peli hyödyntää eksklusiivisuutta pelijärjestelmissään. Tutkimuksen toteutustavat ovat kirjallisuuskatsaus ja kvalitatiivinen teemahaastattelu. Kirjallisuuskatsauksesta kävi ilmi, että videopelien aiheuttamaa teknostressiä on tutkittu melko vähän. Lähteitä löytyi kuitenkin runsaasti muista aihealueista ja siitä pystyttiin vetämään hyvin johtopäätöksiä videopeleihin liittyen. Tutkimuksen voi perustella tärkeäksi niin pelaajien hyvinvoinnin kuin myös pelintekijöiden menestyksen kannalta. Tutkimustulosten mukaan useat, yksilöstä riippuvaiset seikat vaikuttavat siihen, miten pelaaminen muuttuu uuvuttavaksi. Pelaaminen koettiin uuvuttavaksi, jos pelaaja tunsi olevansa pakotettu pelaamaan joko eksklusiivisen sisällön tai oman tavoitteen saavuttamiseksi. Pelaaminen muuttui uuvuttavaksi myös silloin, kun pelaaja alkoi ottamaan pelin tosissaan. Eksklusiivinen sisältö lisäsi pelituntimäärää kaikilla haastateltavilla, mutta uupumusta siitä kokivat vain keräilijätyyppiset pelaajat. Tulosten perusteella ei voida sanoa, että eksklusiivisuutta lisäävät pelijärjestelmät aiheuttaisivat peliaddiktiota kaikilla pelaajilla. Tutkimustuloksista selvisi, että kilpailullisuus on eksklusiivisuutta suurempi ja vakavempi stressori, mutta myös parempi motivaattori. Eksklusiivisuus kuitenkin lisäsi haastateltavien pelitunteja, joka taas lisäsi altistumista kilpailullisuudesta johtuville stressoreille ja straineille.