Militarizing red teaming : agile and scalable process for cyber red teaming using adaptive planning and execution framework - Tuovinen, Jussi; Frilander, Kimmo (2019)
Red teaming toiminnan tavoitteena on luoda parempia suunnitelmia, tuotteita tai käytänteitä millä tahansa toimialalla haastamalla ja kyseenalaistamalla nykyisiä malleja. Toiminnan ytimessä on etenkin tulevaisuuden riskien hallinta ja huonojen uutisten kommunikointi. Nykyinen red teaming tutkimus on painottunut pitkälti teknisiin penetraatiotestauksen käytänteisiin ja uhkatoiminnan mallintamiseen. Ongelmien korjaaminen on jäänyt osin paitsioon, vaikka se on edellytys paremman turvallisuuden rakentamiselle. Kyberuhat kehittyvät jatkuvasti, joten red teaming tutkimuksen tulee myös kehittyä. Red teaming tulisi toteuttaa kokonaisvaltaisena suunnittelu- ja toimeenpanoprosessina, joka huomioi koko turvallisuuden elinkaaren alkaen tiedustelusta ja suunnittelusta päättyen kohdeorganisaation turvallisuuden kehittämiseen. Red teamingin tulisi olla ymmärrettävä, läpinäkyvä ja jäljitettävissä oleva prosessi, jonka organisaatiot voivat omaksua. Tutkimusongelmana oli luoda kokonaisvaltainen ja ketterä red teamingin toimintamalli sotilaallisen adaptiivisen suunnittelun ja toimeenpanon mallin pohjalta kyberturvallisuuden viitekehyksessä. Ongelman ratkaisemiseen käytettiin suunnittelutieteellistä metodologiaa tietojärjestelmätutkimuksen viitekehyksessä. Ensin luotiin perusta ja tutkimusympäristön kuvaus tietoturvasta sekä red teamingistä. Sitten esiteltiin adaptiivinen suunnittelu- ja toimeenpanomalli, tiedustelu ja maalittaminen sekä ketteriä menetelmiä. Tämän jälkeen viidelle kyberturvallisuusyritykselle toteutettiin kyselytutkimus red teaming toiminnan haasteista. Tulokset analysoitiin teemoittelemalla ja haasteisiin vastattiin luomalla red teamingin kokonaisvaltainen toimintamalli tutkimuskirjallisuuden sekä kyselytutkimuksen menestystekijöiden perusteella. Mallia testattiin yritysten asiantuntijoille suunnatulla kaksikierroksisella Delphi kyselyllä. Tutkimuksen tuloksena syntyi kokonaisvaltainen red teamingin toimintalli mihin sisällytettiin asiantuntijoiden kehitysesityksiä sekä sotilaallisten ja ketterien menetelmien parhaita käytänteitä. Tutkimuksen viitekehys oli hyvin laaja ja tämän vuoksi tulokset eivät ole yksityiskohtaisia. Laaditun toimintamallin suurin merkitys on sen uutuusarvossa ja pohjassa jatkokehittämiselle.