Machine learning and intelligence cycle : enhancing the cyber intelligence process - Voutilainen, Janne (2019)
Vihamieliseen kyberilmiöön viittavan indikaation löytäminen avoimista lähteistä on vaativa tehtävä. Tieto, jota strateginen kybertiedustelu tuottaa, mahdollistaa suurten yritysten varautumisen kyberhyökkayksiin. Tutkimuksessa vastataan kysymykseen: Voidaanko koneoppimista hyödyntää strategisessa avoimen lähteiden kybertiedustelussa? Vuonna 2019 kyberrikolliset alkoivat käyttää uutta taktiikkaa, jossa he vaativat suuria rahasummia yrityksiltä käyttämällä kiristyshaittaohjelmia. Ilmiön nimi on Big Game Hunting. Tutkimuksessa ilmiötä käytettiin strategisen kybertiedustelun esimerkkikohteena. Tutkimustulokset saavutettiin suunnittelututkimuksella. Tutkimuksessa tehtiin kaksi suunnittelututkimuksen kierrosta. Ensimmäisen kierroksen tuloksena syntyi koneoppimismalli, joka suunniteltiin tiedusteluohjauksen mukaisesti. Kyberturvallisuuskeskus antoi rajoitetun datan, josta mallilla etsittiin tietoa Big Game Hunting ilmiöstä. Malli kykeni löytämään tietoa, mutta tiedusteluohjauksen kannalta tieto oli riittämätöntä. Toisen kierroksen tuloksena syntyneessä ratkaisussa tietoa haettiin IBM Watson Discovery News tietokannasta. Haut tuottivat riittävästi tiedustelutietoa ilmiöstä. Kun koneoppimen ja tiedusteluprosessi yhdistettiin, tärkeimmät havainnot olivat, että oikeanlaiset kyselyt tuottavat parhaan tiedon tiedonkeräykseen. Lisaksi lyhyet Watson-algoritmin tuottamat virkkeet osoittautuivat hyödyllisiksi. Koneoppiminen helpotti tiedon prosessointia luomalla ohjaamattomalla oppimisella dokumentteihin metatietoa, jonka perusteella tieto jaettiin sopiviin kokonaisuuksiin. Kokonaisuudet mahdollistavat tiedon analysoinnin ja uuden tiedon löytämisen. Tutkimuksen johtopäätöksenä voidaan todeta, että koneoppimista voidaan hyödyntää strategisessa avointen lähteiden kybertiedustelussa.