Diffuusiopainotetun magneettikuvantamisen soveltuvuus afasian eri vaikeusasteiden havaitsemiseen - Kiiskinen, Niko (2019)
Työn tavoitteena oli selvittää diffuusiopainotetun magneettikuvantamisen soveltuvuutta afasian eri vaikeusasteiden tutkimuksessa. Afasia eli puheen tuottamisen ja ymmärtämisen häiriö on seuraus aivovauriosta. Työn aineisto koostui 16 afasiapotilaan diffuusio- ja T1-painotetuista magneettikuvista sekä Western Aphasia Battery -afasiatestin tuloksista. Tulosten pohjalta puheterapeutti oli jakanut potilaat kahteen ryhmään afasian vaikeusasteen mukaan. Diffuusiopainotetuista magneettikuvista tutkittiin aivojen valkean aineen rakenteita diffuusiotensorikuvantamisen avulla MATLAB-pohjaisella ExploreDTI-työkalulla. ExploreDTI:llä suoritettiin myös korjaukset vääristymiä ja artefakteja vastaan. Työssä keskityttiin arcuate fasciculus -hermorataan, joka on tärkeimpiä kielellisiin toimintoihin vaikuttavia yhteyksiä. Tarkoitus oli löytää hermoradoista selkeitä piirteitä, joiden pohjalta potilasryhmät ovat erotettavissa toisistaan. Vain viideltä potilaalta löydettiin arcuate fasciculus -rata vasemmalta puolelta aivoja ja 11 potilaalta oikealta puolelta. Koska potilaat olivat oikeakätisiä ja koska suurimmalla osalla oikeakätisistä ihmisistä arcuate fasciculus sijaitsee tyypillisesti vasemmassa aivopuoliskossa, voidaan todeta, että käytetty kuvantamis- ja mallinnusmenetelmä ei sovellu afasian eri vaikeusasteiden havaitsemiseen. Käytetyn mittaustekniikan vuoksi diffuusiotensoria tarkempia valkean aineen malleja ei voitu tässä työssä tutkia.