Etenevän palorintaman dynamiikka - Ikäheimonen, Otto (2019)
Tässä työssä jatkettiin aikaisemmin Jyväskylän yliopistossa tehtyä kansainvälistäkin tunnustusta saanutta tutkimusta hitaasti paperissa etenevän 1+1-ulotteisen palorintaman dynamiikasta ja sen yhteydestä KPZ-universaalisuusluokkaan. Poiketen aikaisemmista tutkimuksista työssä on tutkittu aikaisempaa pidempiä polttoja, joiden avulla on parannettu palorintaman stationaarisen alueen statistiikkaa, ja yleisesti vähälle huomiolle jääneitä rajapintojen reunailmiöitä. Molemmissa tapauksissa tutkittuina suureina ovat korrelaatiofunktiosta saadut skaalauseksponentit (kasvu- ja karheuseksponentti) sekä korkeusfluktuuaatiojakauma ja sitä kuvaavat tunnusluvut vinous ja huipukkuus. Työssä käytiin läpi etenevien rajapintojen perusteoriaa eli Family--Vicsek-skaalauslaki, EW-yhtälö sekä yksinkertaisin eteneviä rajapintoja kuvaava KPZ-yhtälö. Myös kokeellinen laitteisto ja polttokoedatan analysointiin käytetyt algoritmit käytiin läpi.