Taking the web beyond the web : building cross-platform services using web CMS as a backend - Rajala, Sauli (2019)
Tässä tutkimuksessa esiteltiin viitekehys, jota voidaan käyttää useamman alustan palvelun luomiseen olemassa olevan verkkosivuston varaan. Erityistä huomiota kiinnitettiin useamman alustan palvelun käyttökokemukseen. Tässä tutkimuksessa esiteltiin myös taksonomiat, joilla voidaan luokitella erityisesti natiivi mobiilisovelluksien teknistä luonnetta sekä lähestymistapoja useamman alustan mobiilisovellusten kehittämiseen. Käytetty tutkimusmenetelmä oli suunnittelutiede (englanniksi design science) ja kehitetty artefakti demonstroitiin WordPressillä ja React Nativella. Osa olemassa olevan WordPress-sivuston käyttöliittymästä muutettiin mobiili käyttöliittymäksi ja lopuksi sovellus ohjelmoitiin käyttäen React Nativea. Näin saatiin aikaan useamman alustan palvelu, jossa hyödynnettiin verkkosivuston dataa ja toiminnallisuuksia. Kehitetty artefakti todettiin toimivaksi, mutta riittämättömäksi. Esimerkiksi enemmän huomiota olisi tullut kiinnittää käyttökokemukseen mobiliialustassa itsessään. Tutkimuksessa todettiin myös, että tällainen useamman alustan palvelun rakenne asettaa tiettyjä vaatimuksia sekä backendiin että mobiilisovellukseen itseensä. Yksi tällainen rajoitus on, että verkkosivuston data tulee olla strukturaalisessa muodossa.