Peer effects in classroom : do classmates matter for your future? - Salo, Jussipekka (2019)
Vertaisvaikutukset ovat kasvava kiinnostuksen kohde akateemisessa kirjallisuudessa. Vertaisvaikutusten mittaaminen on kuitenkin hankalaa johtuen rajoitteista tutkimusmenetelmissä ja aineistoissa. Tutkin koulu- ja luokkakavereiden vaikutusta rikollisuuteen ja koulutukseen hyödyntämällä toisen asteen yhteisvalinta-aineistoa. Tutkimukseni kohderyhmä koostuu oppilaista, joiden vanhempi on tuomittu rikoksesta. Yhdistämällä yhteisvalinta-aineistoon Tilastokeskuksen yksilötason rekisteritietoja saan tiedot oppilaiden ja heidän vanhempien rikollisuudesta, koulutuksesta ja muista relevanteista muuttujista. Tutkimuksessani käytän hyväksi kohderyhmän vuositason vaihtelua koulussa sekä luokassa ja estimoin tällaisten opiskelijoiden vaikutuksia käyttäen kiinteiden vaikutusten mallia. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että luokkakavereilla on vaikutusta. Yhden kohderyhmän lapsen lisääminen luokkaan, jossa on 20 oppilasta, kasvattaa keskimäärin kahdella prosentilla muiden oppilaiden todennäköisyyttä tehdä rikos, alentaa keskimäärin 1,1 prosentilla todennäköisyyttä suorittaa ylioppilastutkinto sekä lisää keskimäärin kahdella prosentilla todennäköisyyttä sille, ettei luokkakaveri suorita toisen asteen tutkintoa. Tulokset osoittavat myös, että kohderyhmässä poikien vaikutus on tyttöihin verrattuna suurempia jokaisessa selitettävässä muuttujassa. Tulokset ovat tilastollisesti merkitseviä.