Naisten seksuaalinen tyytyväisyys : kvantitatiivinen tarkastelu seksuaaliseen tyytyväisyyteen liittyvistä seikoista - Kivinen, Siru (2019)
Kandidaatin tutkielmani tehtävänä on selvittää naisten seksuaaliseen tyytyväisyyteen liittyviä seikkoja. Tutkin kvantitatiivisesti seksuaalisen tyytyväisyyden liittymistä haluttuun yhdyntämäärään, haluttomuuteen, orgasmien määrän ja elämäntilanteeseen liittyviin tekijöihin. Avaan työssäni seksuaalisen tyytyväisyyden käsitettä ja siihen liittyvää tutkimusta lisäksi pohdin muun muassa seksin määritelmiä, yhdyntämäärien laskun problematisointia ja seksuaalista puutetta. Ristiintaulukoinnin avulla kartoitan seksuaalisen tyytyväisyyden ja haluttujen yhdyntämäärien yhteyttä toisiinsa. Lineaarisella regressioanalyysillä tarkastelen elämäntilanteeseen ja seksuaaliseen toimintaan liittyvien muuttujien vaikutusta seksuaaliseen tyytyväisyyteen. Käyttämäni aineisto on Taloustutkimus Oy:n keräämä Naiset ja seksi 2006-aineisto. Tutkimukseni keskeiset tulokset ovat, että vastanneista 51 % haluaisi useammin yhdyntöjä ja seksuaalisesti tyymättömistä suurimalla osalla ei ollut omasta mielestään sopiva määrä yhdyntöjä vaan he halusivat useammin yhdyntöjä. Lisäksi elämäntilanteeseen liittyvät tekijät vaikuttivat negatiivisesti seksuaaliseen tyytyväisyyteen, kun taas seksuaaliseen toimintaan liittyvät asiat vaikuttivat seksuaaliseen tyytyväisyyteen positiivisesti eli lisäsivät tyytyväisyyttä. Tulokset osoittavat, että huoli yhdyntämäärien laskusta on perusteltua seksuaalisen tyytyväisyyden kannalta. Seksuaaliseen toimintaan liittyvien tekijöiden ja seksuaalisen tyytyväisyyden yhteys on linjassa aiemman tutkimuksen kanssa, toisin kuin elämäntilanteeseen liittyvien tekijöiden ja seksuaalisen tyytyväisyyden yhteys.