Utilizing blockchain technology in a road toll architecture - Repo, Antti (2019)
Lohkoketjut ovat kohtalaisen uusi teknologia, joilla ei vielä ole juurikaan todellisia käytännön käyttökohteita lukuun ottamatta Bitcoinia, ensimmäistä valtavirran kryptovaluuttaa. Tietullit taas ovat melko yleinen tapa rahoittaa liikenneinfrastruktuuriprojekteja keräämällä käyttömaksuja infrastruktuurin käyttäjiltä. Norjassa on käytössä tietullausjärjestelmä nimeltään AutoPASS, johon kuuluu useita yhteistyössä olevia yrityksiä, jotka tarjoavat periaatteessa samaa palvelua. Tämä voi aiheuttaa datan päällekkäisyyttä ja luo tarpeen siirtää dataa yritysten välillä tehokkaasti. Tästä nousi kysymys voisiko tämän toteuttaa hajautetusti lohkoketjujen avulla. Tässä tutkielmassa lohkoketjujen soveltuvuutta tietulliarkkitehtuuriin arvioitiin korkealla tasolla. Erityisesti norja-laista AutoPASS-tietullijärjestelmää tutkittiin liiketoiminta- ja teknologianäkökulmista ja käyttäen lohkoketjujen soveltuvuusmallia arvioitiin, voisiko lohkoketjua käyttää kyseisessä ympäristössä. Tutkimus tehtiin kirjallisuuskatsauksena sekä hyödyntäen suunnittelutieteellistä metodologiaa. Tutkimuksen tuloksena voitiin todeta, että voi olla perusteltua ja soveltuvaa käyttää julkista luvanvaraista lohkoketjua Autopassin kaltaisessa tietullijärjestelmässä.