Strategic Procurement in the Face of Uncertainty - Uusitalo, Juho (2019)
Toimitusketjun hallinta tutkimusalana on saanut kasvavaa huomiota tutkijoilta viimeisen parin vuosikymmenen aikana. Hankinta on laajasti tunnistettu ensisijaiseksi komponentiksi yrityksien kannattavuuden ja tehokkuuden kasvattamisessa, mikä on johtanut tutkimusintresseihin aiheeseen monesta eri näkökulmasta. Globaalit toimitusketjut ja jatkuva muutos taloudellisessa kokonaiskuvassa on muodostanut ylenpalttisia riskejä ja epätietoisuuksia liittyen yrityksen operatiiviseen ja strategisiin prosesseihin. Mitäänsanomaton asennoituminen yrityksien puolesta liittyen riskeihin ja epätietoisuuksiin voi tuoda turmiollisia seuraamuksia. Aikaisempi tutkimus esittää, että on olemassa aukkoja tietoisuudessa liittyen toimitusketjuihin ja sen alakohtiin – nousevat trendit ja uusi kehittyminen alalla vaatii lisää tutkimusta. Lisäksi aikaisempi tutkimus on ollut rajoitettua strategisen hankinnan asennoitumista riskejä ja epätietoisuuksia kohtaan. Tutkijat kategorisoivat tämän hetkisen aikajanan toimitusketjujen hallinnan tutkimusalalla olevan modernia aikaa, missä uudet teoriat kehittyvät jatkuvasti. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on ymmärtää, miten yritykset käsittelevät monimutkaisia epätietoisuuksia ja riskejä, ja miten heidän strategisia prosessejansa pystyisi parantamaan. Tutkimus sisällyttää näkymän tutkiminen ja hyödyntäminen -vinkkelistä mitä verrataan strategiseen hankintaan. Datan keräys tutkimukseen tehtiin kymmenestä hankinnan ammattilaisesta halki eri toimialojen ja ammattitaustojen teemahaastattelu-metodilla. Tutkinnan tulokset näyttävät, että yrityksillä on passiivinen toimintatapa riskejä kohtaan, jotka eivät ole vielä aineellistuneet, sekä että heidän edistysmieliset pyrkimyksensä vaikuttaa asiaan on estynyt jäykästä organisaatiostruktuurista, resurssipulasta ja markkinatekijöistä johtuen. Hankinnan ammattilaiset ovat perillä mahdollisista epävakauksista, jotka heitä kohtaavat, mutta eivät ole reaktiivisia olemuksellaan. Riskienhallintaa esiintyi yrityksillä, mutta ailahtelevien tuloksien.