Mitä uutta WebAssembly tuo web-ympäristöön? - Rundelin, Riku (2019)
JavaScript on pitkään ollut ainoa web-selainten tukema ohjelmointikieli. Suorituskykykriittisissä sovelluksissa sen epätasainen suorituskyky jää kuitenkin usein puuttelliseksi. Tässä tutkielmassa tutustutaan WebAssemblyyn, joka on hyväksi matalan tason kohdekieleksi suunniteltu uusi binäärikoodiformaatti. Tutkielman tavoitteena on selvittää, mitä uutta WebAssembly tuo suorituskykyä vaativien web-sovellusten näkökulmasta. Tutkielmassa esitellään myös lyhyesti WebAssemblyä edeltäneitä teknologioita. Lähdekirjallisuuden perusteella WebAssembly näyttäisi tuovan merkittäviä suorituskykyparannuksia JavaScriptiin verrattuna. Sille löytyy lukuisia käyttökohteita web-sovelluksista ja sitä voidaan hyödyntää monin eri tavoin.