Lonkkaproteesillisten eturauhaspotilaiden sädehoitotekniikan kehittäminen - Nadhum, Miia (2019)
Tässä työssä tutkittiin neljää sädehoitotekniikkaa eturauhasen sädehoitoon lonkkaproteesillisilla potilailla ja vertailtiin kohdealueen annoksen muutoksia, joita proteesin mahdollinen liike aiheuttaa. Tutkittavat tekniikat käyttivät nykyaikaista kaarihoitotekniikkaa (Volumetric modulated arc therapy, VMAT) neljällä eri asetuksella: 1) pelkät VMAT hoitokaaret (VMATonly); 2) VMAT hoitokaaret, joissa proteesin läpi säteilyttämistä estettiin väistösektoreilla (avoidance sectors) (VMATavoid); 3) kuten kohta 2, mutta lisänä proteesin läpi säteilyttävä staattinen hoitokenttä väistösektorin kohdalle (VMAT+stat); 4) VMAT hoitokaaret, joille optimoinnissa annettiin ehto, joka esti lonkkaproteesin läpi kohdealueen säteilyttämisen (VMATautoavoid). Aineistoksi valittiin retrospektiivisesti 15 Tampereen yliopistollisessa sairaalassa jo sädehoidetun potilaan annossuunnittelukuvat. Potilaista viidellä oli lonkkaproteesi oikeassa lonkassa, viidellä vasemmassa lonkassa ja viidellä molemmissa. Kaikille potilaille tehtiin annossuunnitelmat jokaisella neljällä tekniikalla. Proteesin mahdollista liikettä tutkittiin siirtämällä proteesia ventraalisesti ja dorsaalisesti ja suorittamalla annoslaskenta uudestaan samoilla kenttäparametreillä kuin ilman siirtoa. Eri tekniikoita vertailtiin kohdealueen annoskattavuuden, maksimeiden ja kriittisten elinten annoksien osalta. Vertailtavista tekniikoista VMATavoid-tekniikalla kohdealueen annoskattavuus oli huonoin ja kriittisten elinten annokset olivat suurimmat. Proteesin siirto huononsi kohdealueen annosta eniten VMAT+stat-tekniikalla. VMATonly ja VMATautoavoid täyttivät parhaiten annossuunnittelukriteerit, kun huomioitiin proteesin liikkeestä aiheutuvat muutokset. VMATonly säteilyttää lonkkaproteesin läpi enemmän kuin VMATautoavoid. Tämä kasvattaa annosta proteesin pinnassa ja voi mahdollisesti aiheuttaa komplikaatioita esimerkiksi proteesin kiinnittymisessä. Tämän vuoksi VMATautoavoid vaikutti käyttökelpoisimmalta tekniikalta eturauhasen hoitoon lonkkaproteesillisilla potilailla.