Optical monitoring in fabrication of optical coatings - Honkanen, Kasper (2019)
Tässä tutkielmassa esitellään optisten pinnoitteiden ominaisuuksia sekä valmistusmenetelmiä, joihin lukeutuvat yleiset optiikan valmistukseen käytetyt pinnoitusteknologiat sekä optisen monitoroinnin periaatteet. Kokeellisessa osassa suunniteltiin neljä erilaista optista suodinpinnoitetta. Suunnitellut pinnoitteet valmistettiin käyttäen tyhjiöhöyrystystekniikkaa ja optista kerrospaksuusmonitorointia. Tutkielman tavoitteena oli tutustua optiseen monitorointiin ja testata teollisen tyhjiöhöyrystyslaitteiston sekä suoran transmittanssimonitoroinnin tuotantokykyä. Suodintyypit olivat Braggin peili, lyhytpäästö- ja pitkäpäästösuotimet, sekä absorptiotyypin kapeakaistapäästösuodin. Pinnoitteiden suunnitteluprosessit esitellään kokonaisuudessaan rakenteen muodostamisesta monitorointistrategian laatimiseen. Tuloksia analysoidaan ja mahdollisia keinoja pinnoitteiden parantamiseksi käsitellään lyhyesti.