Are memories consistent with experience? : exploring temporal aspects of hedonic website UX - Noponen, Sampo (2019)
Tässä työssä tarkastellaan yksittäisen verkkosivun käyttäjäkokemuksen kehityskulkua lyhyellä aikavälillä sekä käyttöliittymän siirtymien vaikutusta kokemukseen. Riippuen käyttäjän ja vuorovaikutustilanteen ajallisesta etäisyydestä toisiinsa, yksittäinen käyttäjäkokemus voidaan jakaa kolmeen vaiheeseen: 1.) ennen vuorovaikutusta, 2.) vuorovaikutuksen aikana sekä 3.) vuorovaikutuksen jälkeiseen vaiheeseen, jolloin jäljellä on vain muisto. Kokemisen aikana koetut tunteet määrittävät pitkälti sen minkälainen muisto kokemuksesta jää. Muistot eivät kuitenkaan ole aina yhdenmukaisia sen kanssa mitä todella tapahtui. Tästä seurauksena ihmiset voivat tehdä kokemuksista epäjohdonmukaisia arvioita tai päätöksiä. Aiemmissa tutkimuksissa on huomattu, että tällaiset muiston vääristymät voivat johtua sekvensointiefekteistä: toiset hetket vaikuttavat takautuviin arviointeihin muita enemmän. Näistä syistä johtuen, tässä tutkielmassa tarkasteltiin kuinka yhdenmukaisia käyttäjien takautuvat verkkosivun käyttäjäkokemuksen hedoniset arvioinnit ovat suhteessa reaaliaikaisiin arviointeihin. Tutkittiin, kuinka paljon sekvensointiefektit, kuten peak-end efekti, vaikuttavat takautuviin arviointeihin. Tutkimuksessa selvitettiin lisäksi animoitujen siirtymien vaikutusta käyttäjäkokemukseen. Viime vuosina animoituja siirtymiä on enemmissä määrin käytetty käyttöliittymissä pehmentämään käyttöliittymän tilojen muutoksia. Tästä huolimatta animoitujen siirtymien vaikutusta käyttäjän mieltymyksiin ei ole juurikaan tutkittu. Tutkimus suoritettiin empiirisesti käyttäjäkokeilla, joissa osallistujat käyttivät verkkosivua sekä arvioivat kokemuksiaan. Tulokset osoittivat, että huolimatta pienistä eroista, takautuvat kokonaisarvioinnit olivat pääasiassa yhdenmukaisia reaaliaikaisten arviointien kanssa. Muistot täten noudattivat kokemusta. Lisäksi kokemuksen huippukohta ja loppukohta korreloivat vahvasti takautuvien arviointien kanssa. Kuitenkaan animoitujen siirtymien vaikutus käyttäjäkokemukseen ei ollut merkittävä. Tuloksien syitä analysoidaan, ja aiheita jatkotutkimukselle tarjotaan.