English as a lingua franca and the importance of Standard English : native English speakers' attitudes - Keto, Kerttu (2019)
Englannin kielen asema maailmassa on viime vuosikymmenten aikana muuttunut perin pohjin: Englantia puhutaan nykyään enemmän vieraana kielenä kuin äidinkielenä. Tällaisen muutoksen keskellä on tarpeen miettiä kielen luonnehdintaa uudelleen. Englantia lingua francana (ELF) eli yhteisenä kielenä onkin tutkittu omana varieteettinaan. ELF:ssä kielen puhumisen tavoite ei ole vain täydellinen kieliopillinen osaaminen, äidinkielisten puhujien kanssa kommunikointi tai kielen kulttuurisiin piirteisiin mukautuminen, vaan keskinäisen ymmärryksen saavuttaminen. ELF:ssä onkin huomattu piirteitä, jotka poikkeavat perinteisestä standardienglannista ja joiden syntymisen taustalla on viestinnällinen motiivi: ymmärryksen parantaminen.