Suomen maatalouden kolme haastetta : sisällönanalyysi Maaseudun Tulevaisuuden pääkirjoituksista ruokaturvan, ilmastonmuutoksen ja kannattavuuden viitekehyksissä - Karhu, Anni (2018)
Tässä tutkielmassa tutkin suomalaisen maatalouden haasteita liittyen ruokaturvaan, ilmastonmuutokseen ja kannattavuuteen. Aineistona olen käyttänyt Maaseudun Tulevaisuuden pääkirjoituksia 7.5.2018-7.9.2018. Joista olen valinnut 20 kappaletta ruokaturva, ilmastonmuutos ja kannattavuus teemojen mukaisesti. Tutkimuskysymykseni ovat: Mitä tulevaisuuden haasteita MT:n pääkirjoituksista nousee esille ruokaturvan, ilmastonmuutokseen ja kannattavuuteen liittyen? Lisätutkimuskysymykseni liittyvät vielä erityisesti jokaiseen osa-alueeseen, ja ne ovat; Mitkä asiat vaikuttavat Suomen ruokaturvaan? Miten ilmastonmuutos vaikuttaa maatalouteen? Onko maatalous kannattavaa Suomessa? Käytän työssäni viitekehyksenä ruokaturvan, ilmastonmuutoksen ja kannattavuuden käsitteitä. Teoriaosuus koostuu yhteiskuntapoliittisista ruokatutkimuksista sekä Luonnonvarakeskuksen maatalouteen liittyvistä tutkimuksista. Olen tarkastellut tutkimuskirjallisuutta ja pääkirjoituksia sisällönanalyysin keinoin. Analyysissa nostan pääkirjoituksista lainauksia ja analysoin niitä tutkimuskirjallisuuden avulla. Ruokaturvan tulkinta riippuu siitä miten ruokaturva käsitetään, Suomessa omavaraisuusluvut ovat laskusuunnassa ja maataloustuotanto on riippuvainen ulkomailta tulevista tuotantopanoksista. Ilmastonmuutos ja ympäristöasiat puhuttavat paljon ympäristönsuojelun näkökulmasta, siihen tarvittaisiinkin enemmän kannustusta ja taloudellisia varoja.