Ohjelmistorobotiikka liiketoimintaprosessien automatisoinnissa - Hallikainen, Amanda (2019)
Erilaiset tietojärjestelmien integrointiratkaisut ovat vähitellen kehittyneet vastaamaan organisaatioiden monimutkaisten ja pirstaloituneiden järjestelmäkokonaisuuksien yhteentoimivuuden haasteisiin sekä tukemaan operatiivisen toiminnan tehostamista työtehtävien automatisoinnilla. Viime vuosien aikana markkinoille on noussut ohjelmistorobotiikka, jonka on luvattu tarjoavan organisaatioille nopean ja kustannustehokkaan ratkaisun rutiinitehtävien automatisointiin. Tämän tutkielman tarkoituksena oli tunnistaa ohjelmistorobotiikalle tyypillisiä etuja ja heikkouksia sekä arvioida näiden ominaisuuksien kautta teknologian kestävyyttä ja käyttökelpoisuutta liiketoimintaprosessien automatisoinnissa. Tutkielman ensimmäinen osa koostuu kirjallisuuskatsauksesta, joka taustoittaa liiketoimintaprosessien automatisointia ja siihen yleisesti sovellettuja teknologisia ratkaisuja. Lisäksi kirjallisuuskatsauksessa tunnistetaan ohjelmistorobotiikkaan liitetyt tyypilliset ominaisuudet, kartoitetaan teknologian sovellettavuuden rajoja ja asemoidaan teknologia suhteessa vaihtoehtoisiin automatisointiratkaisuihin. Tutkielman toinen osa raportoi laadullisena tapaustutkimuksena toteutetun empiirisen osuuden. Tapaustutkimus syventää käsitystä ohjelmistorobotiikan keskeisistä ominaisuuksista ja sovellettavuudesta sekä arvioi teknologian laaja-alaiseen käyttöön liittyviä edellytyksiä ja vaikutuksia. Tutkimustulokset osoittivat ohjelmistorobotiikkaan sisältyvän sellaisia teknologisia ominaisuuksia, jotka puoltavat näkemystä ohjelmistorobotiikan tilapäisyydestä liiketoimintaprosessien automatisointiratkaisuna. Samalla tunnistettiin teknologian tarjoavan kuitenkin myös merkittäviä etuja, kuten mahdollisuuden toteuttaa automatisointiratkaisuja kustannustehokkaasti, nopeasti ja liiketoimintalähtöisesti. Lisäksi tulokset osoittavat perustellusti tarpeen huomioida skaalattu ohjelmistorobotiikkatoiminta osana organisaation arkkitehtuurisuunnittelua ja IT-tuotantoprosesseja. Tuloksista hyötyvät niin ohjelmistorobotiikan käyttöönottoa suunnittelevat organisaatiot kuin toiminnan laajentamista harkitsevat tahot.