Tunnistautumismenetelmät tietojärjestelmissä - Taipale, Juho (2019)
Tässä kandidaatin tutkielmassa tarkasteltiin erilaisia tunnistautumismenetelmiä tietojärjestelmissä. Tavoitteena oli selvittää, minkälaisia erilaisia tunnistautumismenetelmiä on olemassa ja mitkä tekijät vaikuttavat niiden valintaan. Tutkielmassa saatiin selville, että tunnistautumismenetelmät voidaan jakaa ominaispiirteidensä perusteella tietoon, hallussapitoon ja erityiseen ominaisuuteen perustuviin menetelmiin. Menetelmästä riippumatta tietoturva ja käytettävyys joutuvat usein vastakkainasettelun kohteiksi, ja siksi onkin tärkeää, että tietojärjestelmää suunniteltaessa ja sen tunnistautumismenetelmää valittaessa kiinnitetään huomiota sekä tietoturvaan että käytettävyyteen, mutta myös valitusta menetelmästä aiheutuviin kustannuksiin kohdejärjestelmän erityispiirteet huomioon ottaen. Voimakkaasti digitalisoituva toimintaympäristö avaa hyökkääjille jatkuvasti uusia portteja erilaisiin tietojärjestelmiin, jotka tänä päivänä vaikuttavat yhä enemmän myös yhteiskunnan toimintoihin. Tunnistautuminen on yksi tietoturvallisen tietojärjestelmän pääkomponenteista, joka oikein toteutettuna vahvistaa järjestelmän tietoturvaa. Viimeaikaisten laajojen tietovuotojen juurisyyt ovat liittyneet sekä järjestelmien teknisiin puutteisiin että yksittäisten käyttäjien huolimattomuuteen. Tämä kandidaatin tutkielma on toteutettu aikaisempaan tutkimukseen perustuvana kirjallisuuskatsauksena ja tunnistautumisen osalta aihe on rajattu käsittelemään ihmistä tunnistautuvana tietojärjestelmän faktorina.