Massadatan hyödyntäminen toimitusketjussa - Tarvainen, Jenna (2019)
Suuria määriä dataa muodostuu jatkuvasti monista eri lähteistä niin yrityksien sisältä kuin ulkopuolelta. Tällaista nopeasti muodostuvaa ja monissa eri muodoissa olevaa valtavaa määrää dataa kutsutaan massadataksi. Yritykset voivat hyödyntää massadataa analytiikan kautta tehokkaan datalähtöisen päätöksenteon mahdollistamiseksi. Yksi massadatan sovelluskohteista on toimitusketju, joka muodostuu monista yrityksistä, joiden tehtävänä on tuotteiden valmistaminen materiaaleista ja niiden välittäminen asiakkaille asti. Massadataa muodostuu monista eri lähteistä pitkin toimitusketjua. Tämän kirjallisuuskatsauksena toteutetun kandidaatintutkielman tarkoituksena oli tutkia, miten massadataa voidaan hyödyntää toimitusketjussa. Tutkielmassa käsiteltiin massadatan hyödyntämisen mahdollisuuksia ja haasteita sekä esiteltiin massadatan onnistuneen hyödyntämisen elementtejä. Tutkielman pohjalta selvisi, että massadataa voidaan hyödyntää läpi toimitusketjun tehokkaamman päätöksenteon mahdollistamiseksi. Tämä voidaan saavuttaa massadatasta analysoitujen reaaliaikaisten näkemyksien kautta. Mahdollisuuksia massadatan hyödyntämiselle havaittiin niin strategisella kuin operatiivisella tasolla. Tutkielman mukaan massadataa voidaan käyttää esimerkiksi tuotekehityksessä, tuotannossa, logistiikassa ja markkinoinnissa sekä asiakaslähtöisen toimitusketjun kehittämisessä. Massadatan hyödyntämisen haasteiksi puolestaan nousivat esimerkiksi johdon tuen puute, epäselvä tuottoprosentti ja vastahakoisuus tietyn datan jakamiseen muiden toimitusketjun jäsenten välillä. Tutkielmasta selvisi, että onnistuneen massadatan hyödyntämisen elementtejä ovat muun muassa massadatan hyödyntäminen yrityksen strategiaa tukien, massadatan integrointi kaikille toimitusketjun funktioille ja massadatan hyödyntämisen arvioiminen suorituskykymittareilla. Kaiken kaikkiaan tutkielmassa havaittiin massadatan mahdollistavan dynaamisemman informaation prosessoinnin, mikä puolestaan tekee toimitusketjun toiminnasta ketterämpää, joustavampaa ja reagoivampaa.